Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un focar al bolii se încheie atunci când nu există cazuri noi timp de 42 de zile consecutive, de două ori perioada de incubație a Ebola.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Emmanuel Ainebyoona, a declarat într-o invitaţie adresată jurnaliştilor că „ceremonia de declarare” va avea loc în cartierul central Mubende, epicentrul focarului.
De când autoritățile ugandeze au declarat ultimul focar în Mubende, pe 20 septembrie, națiunea est-africană a înregistrat 142 de cazuri confirmate și 56 de decese, boala răspândindu-se în capitala Kampala.
Ultimul pacient confirmat a fost externat din spital pe 30 noiembrie, potrivit oficialilor.
Focarul a fost cauzat de tulpina Sudan a virusului, pentru care în prezent nu există vaccin.
Trei vaccinuri candidate sunt testate în prezent în Uganda. Unul dezvoltat de Universitatea Oxford și Institutul Jenner din Marea Britanie, altul de la Institutul de Vaccin Sabin din Statele Unite și al treilea de la Inițiativa Internațională de Vaccin SIDA (IAVI).
Ebola este o febră hemoragică virală, adesea fatală. Boala poartă numele unui râu din Republica Democratică Congo, unde a fost descoperită în 1976.
Transmiterea umană se face prin fluide corporale, principalele simptome fiind febră, vărsături, sângerări și diaree.
Focarele sunt greu de controlat, mai ales în zonele urbane. Persoanele care sunt infectate nu devin contagioase până la apariția simptomelor, adică după o perioadă de incubație cuprinsă între două și 21 de zile.
Uganda, care împarte o graniță cu RDC (Republica Democrată Congo), s-a confruntat cu mai multe focare de Ebola, cel mai recent în 2019, când au murit cel puțin cinci persoane.
Cea mai gravă epidemie din Africa de Vest între 2013 și 2016 a ucis peste 11.300 de oameni.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!