Decizia a fost luată în condițiile în care platformele de socializare sunt intens folosite pentru a face campanie electorală.
Conform unei scrisori a agenţiei de reglementare a comunicaţiilor din Uganda, autorităţile au ordonat tuturor furnizorilor de internet să blocheze toate platformele de social media şi serviciile de mesagerie până la noi ordine.
NetBlocks, o organizație non-guvernamentală care monitorizează ceea ce se întâmplă pe internet, a anunțat că datele sale arată că Facebook, Twitter, WhatsApp, Instagram, Skype, Snapchat, Viber și Google Play Store se află acum pe o listă lungă de site-uri indisponibile pe tot teritoriul țării africane.
Până acum, perioada preelectorală a fost marcată de violenţe aproape zilnice. Pentru a dispersa mitinguri organizate în principal de opoziţie, forţele de securitate guvernamentale au recurs la gaze lacrimogene şi la gloanţe reale.
În luna noiembrie, 54 de persoane au fost ucise în timpul protestelor organizate după ce favoritul publicului la alegerile prezidențiale, Bobi Wine, a fost reținut.
În acest context, organizațiile privind drepturile omului afirmă că noile restricții reprezintă doar un pretext pentru a înăbuși opoziția.
Tinerii îl susțin Bobi Wine
Într-o țară în care peste 80% din populație are sub 30 de ani, Bobi Wine, 38 de ani, are numeroși susținători în rândul tinerilor.
Bobi Wine a anunțat, marți, că armata i-a atacat locuința din Kampala, arestându-i gardienii și împușcându-i un membru al echipei, care lucra în principal ca mecanic. Purtătorul de cuvânt al poliției din Kamala a negat toate aceste acuzații.
În Uganda, alegerile prezidențiale vor avea loc joi, 14 ianuarie. Zece candidați încearcă să îl înlăture pe Museveni, fostul lider de gherilă care a preluat puterea în 1986, iar Bobi Wine este creditat cu cele mai mari șanse de a reuși acest lucru.
Foto: Hepta
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!