Într-o discuţie cu AFP, Sahin a transmis că „vor veni alte variante”, întrucât „virusul va continua să sufere mutaţii, iar alte variante circulă deja în lume”.
Însă „învăţăm tot mai mult şi suntem din ce în ce mai bine pregătiţi”, a adăugat cercetătorul, potrivit căruia „trebuie să acceptăm faptul că va trebui să trăim în următorii zece ani alături de virus”.
După primele valuri ale pandemiei, variantele Delta şi apoi Omicron s-au aflat la originea unor noi focare epidemice declanşate în numeroase ţări.
Deși numărul cazurilor este încă ridicat, multe ţări europene precum Marea Britanie şi Franţa au renunţat la multe restricții anti-COVID. În același timp, Ţările de Jos, Austria şi Elveţia au anunțat zilele trecute calendarul de revenire progresivă la normalitate.
Norvegia şi Danemarca sunt în faze mai avansate şi au ridicat deja toate restricțiile.
Potrivit directorului BioNTech, „ajungem într-o fază în care societatea înţelege tot mai bine cum să facă faţă virusului”.
În urmă cu o zi, șeful Moderna, Stephane Bancel, a afirmat că sunt șanse mari ca după Omicron să apară variante din ce în ce mai puțin virulente, astfel că este „rezonabil” să presupunem că ne apropiem de fazele finale ale pandemiei de coronavirus.
Laboratorul german BioNTech pregăteşte un nou vaccin adaptat la varianta Omicron, iar datele unui studiu clinic în curs vor fi disponibile „efectiv” în martie, a mai precizat Ugur Sahin.