Un text care a circulat pe aplicația de mesagerie în anumite districte din statul indian Madhya Pradesh a făcut ca vreo 50-60 de săteni să bată în mod sălbatic doi nevinovați săptămâna trecută. Aceștia erau suspectați că urmau să omoare oameni ca să le vândă organele pe piața neagră, potrivit Reuters.
Esența mesajului, scris în hindi, era următoarea: o bandă de 500 de oameni deghizați în cerșetori bântuie zona, iar aceștia caută oameni pe care să îi omoare și să le vândă organele. Poliția a spus că acesta era un mesaj fals.
Mai mulți ofițeri de poliție din zonă au intrat într-o serie de grupuri locale de WhatsApp și au găsit trei persoane care transmiteau mesajul, iar aceștia au fost arestați.
Anterior, un alt text care circula pe WhatsApp avertiza că există 400 de traficanți de copii în zona orașului Bangalore, din sudul Indiei. Din cauza mesajului,o mulțime furioasă a linșat un tânăr de 26 de ani, muncitor în construcții venit din alt stat indian, bănuit că acesta era unul dintre cei care răpeau copii.
Până acum, mesajele virale de pe WhatsApp au făcut mai bine de o duzină de victime în India, patrie a peste 200 de milioane de utilizatori ai aplicației. Cel puțin trei au murit.
Un alt mesaj propagat în nord-estul Indiei arăta că virusul Nipah, care afectează creierul uman și este mortal, a ajuns în valea în care se află orașul Shillong. Mesajul avertiza părinții să nu hrănească mai departe copiii cu un fruct foarte popular în zonă. Însă, potrivit autorităților, niciun semn privind virusul nu există.
Adițional, o serie de mesaje despre oameni care răpesc copii propagate pe Facebook Messenger, au dus la uciderea altor două persoane în estul Indiei în această lună.
Din lac în puț
Facebook a recunoscut că are o problemă cu știrile false, însă acum mesajele false afectează și aplicația WhatsApp. India are peste un miliard de abonați la rețelele de telefonie cu acces la internet.
În 2017, 111 oameni au murit și 2.384 au fost răniți în 822 de incidente comunale, însă nu se știe exacte câte dintre acestea sunt cauzate de răspândirea de mesaje false.
Anterior, însă, Facebook a fost acuzată de violonțele care au cuprins Myanmar și în care peste 700.000 de etnici rohingya au fugit în Bangladesh pentru a căuta protecție.
Spirala, odată pornita, cu greu poate fi oprită
Din cauza acestor indicente, poliția ar putea mai multe informații de la operatorii rețelelor de socializare și a aplicațiilor de mesagerie. Mai departe, însă, cei care luptă pentru drepturile omului spun că informațiile pot fi folosite împotriva activiștilor sau opozanților.