Ştruţii fac ouă de 5.000 $ anual
↑ Pricop Probuţu a adunat un coş cu ouă de struţ. De la struţi se pot folosi carnea, pielea şi penele
Soţii Pricop şi Doina Probuţu, din comuna Dorneşti, Suceava, trăiesc de pe urma fermei lor de struţi de câţiva ani. Moldovenii susţin că de la un struţ pot folosi aproape orice – de la carne până la ouă, pene şi piele, iar întreţinerea lor nu e foarte costisitoare. Unde mai pui că numai din ouă se pot câştiga anual 5.000 de dolari, iar un kilogram de carne costă peste 40 de lei.
Bizoni americani pe pajişte, la Cluj
↑ Bizonii americani pasc de aproape un an pe păşunile din Cluj
Ţăranii din Taga, Cluj, s-au obişnuit să vadă pe câmp, la păscut, pe lângă vacile autohtone şi o turmă de bizoni americani, aduşi de curând de mai mulţi investitori străini. Deşi deocamdată sunt doar 80 de exemplare, în viitor ar trebui să se ajungă la peste 800. Carnea de bizon nu produce alergii şi are mult mai puţin colesterol decât cea de vită sau de pui, iar un kilogram se vinde cu aproape 360 de lei.
foto: citynews.ro
Veninul de viperă e mai valoros decât aurul
Constantin Tincă (40 de ani), din Topoloveni, Argeş, creşte vipere cu corn de mai bine de zece ani, iar în prezent a ajuns la 450 de exemplare. A învăţat singur tot ce era de ştiut şi chiar şi de vânzarea veninului în scop terapeutic tot el se ocupă.
“Sunt în negocieri cu terţi din patru ţări diferite. Se negociază foarte greu, pentru că veninul e cotat la trei burse, la fel ca aurul. În funcţie de ţară, se poate câştiga între 800 şi 2.200 euro pe un gram”, a povestit Tincă.
↑ Constantin Tincă (foto mic) extrage singur veninul de la cele 450 de vipere
Masă sănătoasă cu porc vietnamez
Claudiu Biţă (28 de ani), din Zimnicea, Teleorman, are de doi ani curtea plină de godaci negricioşi şi cam slăbuţi. Ai zice că nu e mare lucru de capul lor, însă pentru mulţi români au devenit o variantă bună pentru o masă sănătoasă şi fără colesterol. “Secretul ţine de dietă. Nu trebuie să primească nimic ce conţine grăsimi. Noi le dăm mere şi dovlecei. Gustul seamănă cu cel al porcului obişnuit. De Sărbători, se pot face toate preparatele: cârnaţi, sarmale, tobă”, ne-a explicat Claudiu. Un porc vietnamez de două luni costă 300-350 de lei.
↑ Claudiu Biță (foto mic) își crește porcii vietnamezi cu mere și dovlecei
200 de lei pentru o mândreţe de cocoş
Adrian Trâmbiţaş (44 de ani), din oraşul braşovean Săcele, şi-a umplut curtea de cocoşi gigantici. Exemplarele din specia Cochinchina Uriaş Negru ating şi şase kilograme, iar preţul unuia ajunge până la 200 de lei.
Adrian Trâmbiţaş (44 de ani) ţine în braţe cocoşul său uriaş →
Face avere din prepeliţe japoneze
Un sucevean din Vicovul de Sus şi-a dat seama de mai bine de cinci ani că nu se va îmbogăţi din creştere găinilor, aşa că şi-a cumpărat 100 de prepeliţe. Acum are peste 1.000, iar afacerea merge ca unsă. “Oul se vinde cu 0,35 lei, o prepeliţă pentru ouă costă 12 lei, iar un mascul, 6 lei. Carnea însă ajunge pe piaţă şi la 40 de lei”, spune mândru de munca sa Ioan Buzduga.
↑ Ioan Buzduga (foto mic) are grijă zilnic de cele peste 1.000 de prepeliţe ale sale
Îndrăgostit de iepurii gigantici
Un sucevean are o pasiune mai puţin obişnuită, în care a investit câteva zeci de mii de euro : creşte iepuri gigantici! Dragoş Guliucic, de 44 de ani, din localitatea Ipoteşti, are în curte exemplare din Castorul Rex, Uriaşul Alb German sau Marele Berbec, însă mândria lui este Uriaşul Gri German, care cântăreşte 10 kg. Bărbatul nu se îndură să îi taie sau să îi vândă, însă scoate bani cu ei la concursuri de frumuseţe.
↑ Dragoş Guliucic abia ţine în braţe iepurele uriaş
A învăţat din cărţi să crească mistreţi
Costică Butnaru (52 de ani), din Bucecea, Botoşani, a lucrat în construcţii până ce şi-a dat seama că ar putea trăi mai bine dacă ar creşte porci mistreţi. A citit nişte cărţi, a cumpărat doi godaci, iar în câţiva ani a pus pe picioare o afacere de toată frumuseţea. “Carnea o vând prin magazinul propriu, care e deschis doar de Paşte şi de Crăciun, iar un kilogram costă 200 de lei”, ne-a spus botoşăneanul.
↑ Costică Butnaru are curtea plină de mistreţi
(fotografii: Tudor Vintiloiu/ Unica)