„Toamna este anotimpul în care vom evita, în mod special, asocierile incorecte ale alimentelor. Atenție specială pentru a nu asocia proteinele animale (carne, peste, brânză) cu cereale (pâine, orez, paste făinoase). Pentru a ușura digestia, acum ar fi indicat să consumăm doar un singur aliment proteic concentrat la o masă. Nu asociaţi carnea cu peștele sau brânza la aceeași masă. Toamna apar: prazul, varza, conopida, broccoli, sfecla, perele, gutuile, merele, dovleacul, fasolea boabe, mazăre boabe, linte, nucile, varza de Bruxelles, andivele, feniculul, ciupercile, mandarinele, strugurii, cicoarea și castanele comestibile. Foarte bune sunt florile și fructele de suc. Acestea stimulează metabolismul, fiind și diuretice. Strugurii pot fi consumați pentru efectul lor depurativ, însă fără excese, deoarece conțin foarte mult zahăr. Suferinzii de diabet vor consulta medicul înainte de a consumă struguri”, ne sfătuieşte profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.
Specialistul mai spune că în sezonul de toamnă sunt foarte bune şi nucile şi alunele, dar nu în exces, şi neprăjite şi fără sare. Dovleacul mai ese recomandat de Menci, pentru că protejează ficatul, stomacul, vezica biliara şi prostata.
„Ridichea albă, neagră, ghimbirul, sfecla, țelina sunt extrem de benefice pentru buna funcționare a ficatului, uzina de detoxifiere principală a organismului. De aceea, în anotimpul rece trebuie să intrăm cu o doză cât mai mare de vitamine, minerale, antioxidanți și alți fitonutrienti și cât mai puțin intoxicat, pentru a putea face față alimentelor grele toxice din timpul iernii, precum și frigului și umidității. Sistemul imunitar trebuie fortificat în acest sezon prin consumul de fructe și legume, pentru a preîntâmpina apariția unor boli specifice iernii”, ne explică directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro