Având precedentul „Petrom”, unde în contractul dintre statul român şi firma austriacă, OMV, se stipulează că zăcământul poate fi exploatat până la secăturie de către cumpărător, multor investitori străini le-a făcut deja cu ochiul atât bogăţiile României.
Astfel, printre cei care şi-au anunţat deja intenţia de a cumpăra cât mai mult teren agricol în ţara noastră, în special în Transilvania sunt vecinii din Ungaria, care vor să devină cei mai importanţi proprietari de pământ din această zonă a României. Ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti, Andor Szabo, a spus că ţara sa are o strategie care vizează cumpărarea de terenuri agricole, silvice şi a celor pe care se află izvoare de apă minerală din Transilvania. Concret, cetăţenii care vor dori să îşi vândă pământul vor putea contacta ambasada ori consulatele maghia­re din România. Un funcţionar al aparatului diplomatic ori consular maghiar se va deplasa la faţa locului şi va evalua terenul. Apoi, el îi va face o ofertă vânzătorului.Acesta va putea încasa o sumă pe loc sau va putea opta pentru posibilitatea de a primi o rentă viageră, plus dreptul de a folosi tere­nul până la moarte. După decesul său, terenul ar urma să intre în proprietatea statului maghiar.
„Intenţionăm să oferim acest teren acelor tineri care doresc să lucreze în agricultură şi care nu au pământ”, a spus Andor Szabo în declaraţia oferită cotidianului local de limbă maghiară. El a declarat că această strategie nu a fost gândită la Budapesta, ci de autorităţile locale din ţinutul Ţinut Secuiesc.

Urmărește-ne pe Google News