“Ce vină au copiii că noi avem salarii mici? Eu nu am participat la grevă pentru că ştiu că astfel de mişcări sindicale nu rezolvă nimic. Mai ales că acum e criză şi nimeni nu are bani”, ne-a declarat Dana Iliescu, profesoară de franceză la Colegiul Economic “Virgil Madgearu” din Bucureşti. La această instituţie de învăţământ, din 86 de cadre didactice, doar 23 au participat la protest. La nivel naţional, din 8.022 de unităţi de învăţământ preuniversitar, în 2.680 activitatea s-a desfăşurat normal.
Nemulţumiţi din cauza salariilor
Dascălii sunt nemulţumiţi de scăderea veniturilor după intrarea în vigoare a legii unice de salarizare, de disponibilizările anunţate şi de noua Lege a educaţiei. Sindicaliştii avertizează că, dacă autorităţile nu găsesc o rezolvare pentru problemele lor, vor intra, la sfârşitul lunii viitoare, în grevă generală pe termen nelimitat şi vor bloca anul şcolar.
«Cum să trăieşti cu 1.000 de lei pe lună?!»
Luminiţa Mitrea (47 de ani), profesor de ştiinţe economice: “Eu am un salariu de 1.000 de lei net pe lună. Cum să trăieşti din banii ăştia?! Cam 200 de lei îi dau pe cărţi sau pe diferite culegeri, iar ce-mi rămâne abia dacă ajunge de mâncare. M-am alăturat colegilor mei care au protestat, deşi nu îmi fac speranţe…”
«Mi-am ţinut orele cu şase copii»
Dana Iliescu (46 de ani), profesor de limba franceză: “Elevii nu sunt vinovaţi că dascălii au lefuri de mizerie. Eu mi-am ţinut orele, chiar dacă am avut în clasă şase copii în loc de 30! Oricum, nici organizarea sindicaliştilor nu a fost bună. Dacă nu voiau ore ar fi trebuit să pună lacăt pe şcoli”.
Boc nu se lasă înduplecat
Protestul profesorilor nu l-a mişcat în nici un fel pe cel care ar putea să ofere lefuri mai mari, premierul Emil Boc (foto). “Cei care cred că prin grevă în fiecare zi se pot obţine bani suplimentari se înşală. Banii aceştia trebuie să rezulte din eficienţă, din productivitate. Dacă nu, ne minţim frumos că ne creştem salariile şi pensiile”, a spus ieri premierul.
fotografii: Gabriel Pătruţ