După ce au recunoscut că aceste scanere vor contribui la creşterea securităţii aeriene, deputaţii solicită „statelor membre să implementeze o tehnologie cât mai puţin nocivă pentru sănătatea umană şi care să furnizeze soluţii acceptabile în ceea ce priveşte preocupările privind viaţa privată a pasagerilor”. Din cauza riscurilor de sănătate „orice formă de tehnologie care foloseşte radiaţii ionizante ar trebui să fie exclusă în mod explicit de la utilizarea în controlul de securitate”, se mai arată în rezoluţia adoptată.
Potrivit deputaţilor, pasagerii trebuie să aibă dreptul de a refuza scanerelor de securitate, iar în acest caz aceştia ar trebui să se supună metodelor alternative de control care garantează acelaşi nivel de eficacitate. „Un astfel de refuz nu ar trebui să dea naştere niciunei suspiciuni legate de pasager”, precizează deputaţii.
Pasagerii selectaţi pentru scanare trebuie să fie aleşi în mod aleatoriu şi orice formă de profilare pe criterii de sex, rasă, culoare, etnie, caracteristici genetice, limbă, religie, credinţe este inacceptabilă.
Statele membre ar trebui să suplimenteze punctele de control şi personalul de securitate pentru a asigura că pasagerii nu sunt afectaţi de instalarea scanerelor de securitate.
Deputaţii consideră că ar trebui utilizate doar figuri schematice şi insistă asupra faptului că nu ar trebui să se realizeze imagini corporale.
„Datele generate în decursul procesului de scanare nu trebuie utilizate pentru alte scopuri decât cel de a detecta obiectele interzise, ele pot fi utilizate doar pentru perioada de timp necesară pentru efectuarea controlului, trebuie distruse imediat după ce persoana a trecut prin controlul de securitate şi nu pot fi stocate”, se mai menţionează în rezoluţia PE.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News