In inima Bucurestiului, la doi pasi de Curtea Veche – nici nu se putea un loc mai potrivit pentru a evoca timpurile apuse – se afla locul unde fantomele cavalerilor medievali inca isi mai strunesc caii, lanciile si sabiile pentru turnir. E vorba de Medieval Art, spatiul unde Nicu Copaceanu faureste armele acelor vremuri. Stiind pasiunea lui Gigi Becali pentru lupta si istorie, Copaceanu vrea sa-i faca patronului stelist o ‘sabie a dreptatii precum cea a lui Mihai Viteazul.
Intrand in locul unde barbatul de 45 de ani isi tine o parte a obiectelor faurite din pasiunea lui, te intorci parca intr-un alt secol. Unul indepartat, in care onoarea era mai presus de orice.
Din toate colturile isi arata otelul dur, sabii si spade de diferite tipuri, lancii, coifuri, blazoane, pumnale, scuturi si multe altele. ‘Majoritatea le dau, pentru ca sunt solicitate foarte mult in film sau teatru, spune Copaceanu. Se mandreste cu dotarea diversa pe care a asigurat-o unor filme ca ‘Regii blestemati, cu Gerard Depardieu,
‘Tinerete fara tinerete, regizat de celebrul Francis Ford Coppola, multor productii semnate de faimosul Steven Seagal sau pentru spectacole de teatru ca ‘Apus de soare sau ‘Lucrezia Borgia, de la Nationalul bucurestean.
Pasiunea i-a pornit de la o necesitate. ‘Prin 1992 aveam o herghelie de cai la Padurea Baneasa impreuna cu Stefan Brandes-Latea. Ca sa organizam spectacole medievale, aveam nevoie de recuzita potrivita. Asa am inceput sa studiez despre arme, despre istoria unor vremuri de demult si m-am indragostit de treaba asta, spune el, zambind.
De ani buni, organizeaza festivaluri medievale in Mogosoaia, in Sibiu si in Brasov, dar si taberele din vacanta de vara din aceleasi locuri, dedicate copiilor intre 7 si 14 ani ce vor sa deprinda arta turnirului, dar si mestesuguri sau cunostinte specifice acelui ev, de la olarit, la pictura, de la echitatie, la fierarit, de la istorie la manuirea sabiilor. Drumul de la banda de otel bruta la sabia naprasnica dureaza cam doua saptamani, timp in care materialul se prelucreaza la cald cu dalta si ciocanul, capata forma dupa un desen, e gravat, in caz ca e nevoie, cu acid azotic, apoi este infrumusetat cu piele sau sarma rotunjita migalos pe maner.
La toate acestea se mai pot adauga pietre semipretioase sau chiar cristale Swarovski. ‘O sabie de doua maini poate cantari aproape 5 kilograme, iar o camasa de zale chiar 6 kilograme. Trebuie sa ai ceva pregatire fizica sa le poti purta si manui, spune Copaceanu, care a initiat si o scoala de scrima pentru copii, chiar la Medieval Art.
O sabie personalizata, cu teaca si cutie poate costa si 500 de euro, in timp ce una obisnuita ajunge la 150 de euro. Dar nimic nu se compara cu senzatia de intalnire cu vitejia si zgomotul metalic al armelor din Evul Mediu.
Spada va semana cu cea a domnitorului Mihai Viteazul
Runa Petringenaru este unul din colaboratorii apropiati ai lui Nicu Copaceanu. Desi se ocupa cu productia de film si cu predarea unor cunostinte despre arta copiilor care vin in taberele medievale, ea se implica din pasiune si in realizarea unora dintre armele faurite la ‘Medieval Art, mai precis cu ornarea, infrumusetarea sabiilor si spadelor.
Cunoscand pasiunea pentru istorie si lupta a ‘Razboinicului Luminii Gigi Becali, ea s-a aratat gata ca, impreuna cu Nicu Copaceanu, sa faureasca o ‘sabie a dreptatii pe masura renumelui de luptator al latifundiarului din Pipera. ‘Eu am facut 20 de replici fidele dupa sabia lui Stefan cel Mare. Si ce sabie ar putea sa i se potriveasca mai bine lui Gigi Becali, decat una asemanatoare cu cea manuita cu atata vitejie de Mihai Viteazul?, a completat-o Nicu Copaceanu. ‘Daca va dori sa ii facem o astfel de sabie personalizata dupa preferintele dansului, noi i-o vom darui cu mare placere, a incheiat acesta.