La Pro Editura si Tipografie a aparut cartea “Uleiul de masline – cheia dietei echilibrate”, scrisa de Myrsini Lambraki si care contine 134 de retete cu ulei de masline si 20 de retete cu masline.
Autorul ne explica de ce este atat de bun pentru organism uleiul de masline: in primul rand, compozitia sa seamana cu cea a laptelui matern, fapt care-l face foarte eficient in dezvoltarea sistemului nervos central la sugari si copii. In al doilea rand, datorita elementelor antioxidante pe care le contine, uleiul de masline protejeaza creierul si pastreaza simturile ascutie pana la varste inaintate.
Grasimea folosita la prepararea mancarii isi gaseste un substitut sanatos in uleiul de masline, care este mononesaturat in proportie de 77% si natural fara colesterol. Uleiul de masline nu contine sare si o singura lingura de ulei contine 8% din necesarul organismului de vitamina E – in compozitia uleiului intra vitamina E (3-30 mg) – si provitamina A, plus acizi grasi mononesaturati, acid negras polinesaturat, acid gras polinesaturat si acizi grasi saturati).
Alte beneficii ale acestui aliment sunt ca reduce colesterorul si limiteaza arterioscleroza, e bun in tratarea ulcerului peptic si indigestiei si poate fi utilizat ca un purgativ slab. Are mai putine calorii decat uleiul folosit la gatit: 120/lingura.