„Îmi închei seara cu o veste tristă : a murit Alexandru Jula. Mulți poate n-au auzit de el. A purtat crucea artistului de provincie, al cărui talent este sugrumat de distanța față de Capitală – locul unde se face si se desface totul. Pentru o anume generație însă, Alexandru Jula a fost un nume tare îndragit și stimat. Anul acesta, de Paști, in ediția speciala a emisiunii noastre, intitulată “Români de care ne este dor”, l-am invitat pe artistul de pe Dunăre. A venit bucuros, fericit că cineva și-a mai amintit de el. Am ciocnit ouă roșii, am depănat amintiri, ne-a cântat, apoi și-a luat darul de la Iepuraș și s-a întors cuminte acasă la el…A fost, probabil, ultima sa apariție la televizor…Mă întreb dacă a plecat spre stele împăcat sau nu, dar nu știu de ce, am senzația că nimeni, în ultima vreme, nu mai pleacă Dincolo, mulțumit de ceea ce lasă în urma sa…„, a scris Marina Almăşan, care a publicat şi imagini din timpul emisiunii, ultima apariţie publică la TV a lui Alexandru Jula.
Alexandru Jula este în stare gravă, fiind internat la terapie intensivă, a confirmat pentru Libertatea nepotul artistului. Informaţia că Alexandru Jula a murit a fost preluată cu repeziciune în presă. După miezul nopţii, reporterii Libertatea au reuşit să ia legătura cu nepotul lui Alexandru Jula, care a spus că ştie că mulţi artişti au răspândit vestea că artistul a murit şi au postate pe paginile lor de pe reţelele de socializare mesaje de condoleanţe, însă că informaţia este falsă.
Alexandru Jula a fost internat luni, la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Artistul s-a simţit rău, iar în urma unui apel la 112, un echipaj medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi l-a preluat pe artist din faţa blocului din municipiul Galaţi, unde acesta locuieşte. Potrivit unor surse medicale, Alexandru Jula prezenta simptomele unui accident vascular cerebral.
Alexandru Jula, apreciat de public pentru vocea sa inconfundabilă şi cunoscut mai ales interpretarea piesei “Soţia prietenului meu”, s-a născut pe 24 iulie 1934, la Şimleul Silvaniei. Debutul în televiziune şi l-a făcut pe 23 august 1962, iar la radio pe 1 ianuarie 1963.
De la 1 octombrie 1954 a intrat în echipa Teatrului Muzical “Nae Leonard” din Galaţi, secţia estradă, unde a debutat în spectacolul “Sugestii şi reclamaţii” cu piesele “E toamnă iar” (Şt. Kardoş) şi “Povestea cu Ileana Cosânzeana” (Nicolae Kirculescu). Între 1965-1971 a colaborat şi la premierele Teatrului “Constantin Tănase” din Bucureşti (“Carnaval la Tănase”, “Aventurile unei umbrele”, “Al optulea magnific”, etc), numărându-se printre invitaţii permanenţi ai spectacolelor Capitalei.
Din 1972, timp de 8 ani, a fost cooptat şi în colectivul Teatrului “Fantasio” din Constanţa. Alături de Ionel Miron şi de Ilona Moţica a montat spectacolul “Fantasio Studio 1” jucat în stagiunile 1970/1971 şi 1971/1972 ale teatrului constănţean. Tot alături de Ionel Miron a realizat spectacolul gălăţean “Doi pe un balansoar… muzical” care a înregistrat peste 350 de reprezentaţii.
Primul single (realizat în 1966 împreună cu Ionel Miron) a fost urmat de alte 4 apariţii personale, dintre care discul editat în 1968 a înregistrat vânzări considerabile, conţinând piesele “Soţia prietenului meu”, “Floare albă din Pireu” şi coveruri. De-a lungul timpului a participat la festivaluri naţionale şi internaţionale unde a câştigat mai multe premii.
În anul 2002 artistul a fost desemnat Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi.
Piesa cea mai cunoscută a lui Alexandru Jula este „Soţia prietenului meu”, pe care dictatorul Nicolae Ceauşescu i-a cerut în mai multe rânduri să i-o cânte în cadrul unor petreceri private.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro