Biserica sarbatoreste la 40 de zile dupa Inviere Inaltarea Domnului, considerat de teologi a fi ultimul mare eveniment din activitatea pamanteana a lui Iisus Hristos. Anul acesta, Inaltarea ‘cade’ pe 5 iunie.
Conform scrierilor din Noul Testament, dupa Inviere Mantuitorul s-a aratat de mai multe ori in diferite locuri ucenicilor Sai si altor persoane. Prima care L-a vazut a fost Maria Magdalena, pe care insa apostolii nu au crezut-o, pana ce nu L-au vazut ei insisi pe Iisus. El a venit apoi in mijlocul lor, le-a vorbit, ba chiar a stat cu ei la masa si a mancat, pentru a le dovedi ca nu este o stafie, ci a inviat cu adevarat. Mai mult, unuia dintre apostoli (lui Toma, zis si Necredinciosul, pentru ca s-a indoit de Invierea Sa), Hristos i-a spus sa-i atinga urmele rastignirii de pe palme si rana provocata de sulita infipta in coasta in timpul cat se afla pe cruce.
Aratandu-se ucenicilor dupa Inviere, Iisus i-a binecuvantat, le-a spus ‘Pace voua!’ si le-a promis ca le va trimite pe Duhul Sfant, Mangaietorul, care va fi intotdeauna cu ei. El le-a reamintit apostolilor ca si moartea, dar si Invierea Sa trebuiau sa se intample pentru a se implini prorocirile Vechiului Testament si mai ales pentru a se reusi mantuirea oamenilor, pentru care El a venit pe lume.
Inaltarea s-a petrecut la 40 de zile de la Inviere
In a patruzecea zi de la Inviere, Mantuitorul s-a aratat din nou ucenicilor Sai, alaturi de care a parasit cetatea Ierusalimului si a mers pe Muntele Maslinului. Aici, El le-a cerut sa se duca si sa raspandeasca invataturile Sfintei Evanghelii la toate popoarele, in intreaga lume, pentru mantuirea tuturor. Acestea zicand, Domnul s-a inaltat la ceruri pe un nor alb, tinand mainile intinse peste ei, ca o ultima binecuvantare, spunand: ‘Iata, Eu sunt cu voi pana la sfarsitul veacurilor’. Iisus s-a inaltat pentru a trimite in lume pe Sfantul Duh, asa cum promisese: ‘Voi ruga pe Tatal sa va trimita un alt Mangaietor, ca sa fie cu voi in veac’. Acest lucru se va intampla zece zile mai tarziu, de Rusalii, cand, prin pogorarea Sfantului Duh peste Sfintii Apostoli, acestia s-au transformat din oameni timizi si simpli in misionari indrazneti, care au predicat cuvantul Evangheliei in toata lumea.
Oamenii se saluta cu „Hristos s-a inaltat!”
Ziua Inaltarii se mai numeste si Ispasul, fiind una dintre cele mai vechi sarbatori crestine. Este dedicata personajului mitologic cu acelasi nume care, in traditia populara romaneasca, ar fi asistat la Inaltarea Domnului. Ispas, ca personaj, este vazut de popor ca un om vesel si, de aceea, credinciosii cauta si ei sa fie veseli in aceasta zi. De Ispas romanii fac pomeni pentru morti, impartind mai ales paine calda, branza, ceapa verde si rachiu. Casele si mormintele sunt impodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean. In unele locuri, de Ispas se taie mieii si se insemneaza vitele cu vopsea pe blana si cu crestaturi pe urechi. Este ultima zi cand credinciosii se saluta cu ‘Hristos a-nviat!’. Dupa aceea, oamenii spun ‘Hristos s-a inaltat!’ si raspund ‘Adevarat s-a inaltat!’.
Ziua este cunoscuta si ca „Pastele Cailor”
Ziua de Inaltare este cunoscuta in popor si sub numele de Pastele Cailor sau Joia Iepelor. Conform unei legende populare, la nasterea lui Iisus in grajdurile lui Craciun din Bethleem Efrata boii au fost blanzi, dar caii au nechezat puternic si au fost nelinistiti. Atunci, Maica Domnului i-ar fi blestemat sa nu fie satui decat in ziua in care fiul Sau se va ridica la cer, adica in joia din saptamana a sasea de dupa Paste, careia i s-a spus si ‘Pastele Cailor’. Cu timpul, expresia ‘la Pastele Cailor’ a ajuns sa insemne nu ‘mai tarziu’ sau ‘alta data’, ci ‘nicicand’, echivalenta cu ‘la Sfantu Asteapta’.