Crama si restaurantul Hanului lui Manuc vor fi inchise aproximativ 2 ani pentru restaurare, ieri fiind ultima zi cand musteriii localului au mai putut sa soarba o halba de bere sau sa manance ficatei la tigaie. Singurele parti din han care au mai ramas deschise petrecaretilor sunt hotelul si barul de zi „Cerdac”. Dar si acestea vor intra in renovare, la sfarsitul lui februarie.
Ieri, ospatarii si chelnerii si-au servit ultimii clienti. “Nu a fost multa lume, fiindca s-a raspandit zvonul ca se inchide localul. Pentru cei care au venit am pregatit ficatei cu cartofi prajiti si cate o halba de bere”, ne-a zis Neculai Maria, bucatareasa localului, care lucreaza de mai bine de 40 de ani aici. Femeia, cat si ceilalti angajati sunt tristi ca trebuie sa-si ia la revedere de la locul unde si-au petrecut tineretea.
80 de oameni, disponibilizati
Dupa un proces de retrocedare lung de aproape 10 ani, faimosul han din inima Bucurestiului a devenit de curand proprietatea familiei Cantacuzino, noul proprietar intrandu-si in drepturi la sfarsitul lunii viitoare. Pana atunci, fostul administrator, SC Trocadero SA, are obligatia sa elibereze localul, toti cei 80 de angajati fiind disponibilizati.
Mobilierul hanului, daca nu va fi cumparat de noul proprietar, va fi scos la licitatie.
Serban Cantacuzino a declarat pentru Libertatea ca imediat dupa ce se va termina procedura de preluare de la fostul administrator, hanul va fi restaurat. “Voi face ceva frumos. Vreau sa-l transform in unul dintre punctele principale de atractie ale Bucurestiului, sa-i redau faima de odinioara. Speram ca lucrarile de restaurare sa fie finalizate cat mai repede, nu mai mult de 2 ani”. De asemenea, Cantacuzino a dezmintit si zvonul ca hanul va fi vandut societatii Trotter Prim, detinatoarea lantului de cafenele City Grill. “Nu este adevarat ca voi vinde hanul. Nu cunosc pe nimeni de la firma Trotter Prim si nu am negociat nimic cu ei”, a declarat Cantacuzino.
Istoria hanului
Hanul a fost construit intre anii 1806-1808 de Emanuel Mirsaian Manuc Bey, un bogat negustor si om politic al timpului, despre care se spune ca era spion dublu si vorbea 12 limbi straine. Imediat dupa inaugurare, la mijlocul secolului al XIX-lea, localul a devenit unul dintre cele mai cunoscute locuri de intalnire a negustorilor, oamenilor politici ai vremii. Arhitectura exacta a hanului in configuratia sa initiala nu se cunoaste, insa, din descrierile de la inceputul secolului al XIX-lea, reiese ca la subsol se aflau 15 pivnite boltite, la parter existau 23 de pravalii, doua saloane mari, zece magazii, camere de servitori, bucatarii si un tunel in care incapeau cam 500 de persoane. Etajul dispunea de 107 odai, cele mai multe folosite pentru oaspeti. În curtea interioara exista o cafenea si o mica gradina cu fantana arteziana.
„Am venit sa-l vad ultima data”
Mariana Svetan, 43 de ani, economist: Am aflat de la televizor de retrocedarea cladirii Hanul lui Manuc si am fost foarte mahnita. Tocmai de aceea am venit azi aici pentru ultima data sa servesc o masa si sa admir arhitectura. Nu stiu daca voi mai avea ocazia sa o fac.
„Unde mai gasesc asa friptura?”
Adrian Mirtz, 65 de ani, inginer: Hanul lui Manuc e unul din cele mai importante monumente ale Bucurestiului. Cred ca noii proprietari nu vor pastra prea mult din farmecul arhitectonic de alta data. Unde mai gasesc eu asa friptura si bere ca aici?
„Au cele mai bune sarmalute”
Stefan Balosa, 65 de ani, pensionar:E pacat de ceea ce se intampla cu monumentele bucurestene. Hanul lui Manuc este un loc cu o traditie si cu o bucatarie traditionala extraordinara. Aici am mancat cele mai bune sarmalute acum 40 de ani si de atunci am tot venit.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro