În general, viaţa este posibilă doar în prezenţa oxigenului sub o formă care poate fi uşor absorbită de corp. În cazul oamenilor, plămânii au ca principala atribuţie asigurarea necesarului de oxigen al organismului pentru buna desfăşurare a activităţilor zilnice
Aceasta ultimă descoperire însă este cea care poate da peste cap teorii însușite de zeci de ani de lumea medicală și care poate schimba, totodată, modul de tratare a unor afecțiuni ale sângelui.
Mai multe experimente realizate pe şoareci de specialiştii Universităţii California s-a descoperit că plămânii joacă un rol mult mai complex în organismul mamiferelor. Nu doar că facilitează respiraţia, dar au atribuţii importante şi în mecanismul de producere a sângelui, alături de măduva osoasă.
Experţii au observat de mai multă vreme că celulele care produc prin fragmentare trombocite, megacariocitele, există şi în plămâni, nu doar în măduvă, dar nu au făcut legătura.
Noile analize arată că în plămâni se produc 10 milioane de trombocite pe oră.
Structura plămânilor
Aerul ajunge în plămâni prin intermediul unui sistem de conducte format din: nazo-faringe, laringe, trahee, bronhii şi bronhiole. Rolul sistemului de conducte este de a încălzi şi umezi aerul sau de a capta şi îndepărta particulele străine inhalate. Sistemul de canale scade în diametru după fiecare ramificaţie – de la trahee şi bronhiile mari, până la bronhiole cu diametru mai mic de un milimetru.
Plămânul este format din peste 30 de tipuri diferite de celule. Traheea şi bronhiile mari sunt tapetate de un strat mucos ce conţine mai multe tipuri de celule: celule ciliate – asigură deplasarea mucusului, celule caliciforme – secretă mucusul, celule bazale – au rol în regenerare şi celule neuro-ectodermice – asigură funcţia secretorie a plămânilor. În corion (stratul profund situat sub mucoasă) se găsesc celule implicate în procesele de apărare – limfocite, mastocite, eozinofile sau neutrofile. Bronhiolele respiratorii şi canalele terminale (ultimele ramificaţii ale arborelui bronşic, se deschid în sacii alveolari) conţin celule Clara – secretă surfactant şi mucus.
Citește și: Sucul de păstârnac elimină toxinele din plămâni