UPDATE ora 13.35: Comisiile reunite juridică, de apărare și muncă din Senat au adoptat, marți, amendamentele PSD, PNL și UDMR pentru proiectul de lege privind pensiile speciale. Amendamentele Opoziției au fost respinse în bloc, fără a fi dezbătute individual. Tot articolul poate fi citit aici.

Sub semnătura PSD, PNL și UDMR, amendamentele privind pensiile speciale au fost trimise în Senat, luni, pentru a fi dezbătute și votate în regim de urgență.

„Se face o treabă românească, totul este heirupism pe ultima sută de metri”, recunosc mai mulți lideri PSD sub protecția anonimatului.

Ei admit că nici dacă aceste amendamente sub adoptate de Parlament, România nu este sigură de tranșa a treia din PNRR de 3 miliarde de euro, deoarece trebuie aprobate și de Comisia Europeană.

Proiectul de lege referitor la pensiile speciale, trimis de Guvern din decembrie în Parlament, are nevoie urgent de modificări, susțin liderii coaliției. Fără aceste modificări, nu se respectă nici măcar „de formă” condițiile din Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Planul este următorul. Se dă un vot urgent în Senat pe noua formă a legii, cu noile amendamente trimise luni. Marți se votează în comisii, miercuri – în plenul Senatului. După ce proiectul privind pensiile speciale este votat, merge în Camera Deputaților. În acel moment, Ciucă, Ciolacu, Budăi și cine mai este nevoie se urcă în avion și merg la Bruxelles să negocieze PNRR, tranșa trei privind pensiile speciale. În funcție de toate observațiile Comisiei Europene, proiectul se poate reface în Camera Deputaților. Dacă nu se adoptau amendamentele în Senat, proiectul era mort, nu se mai putea face nimic la Cameră. De aici urgența”, au explicat surse din coaliție pentru Libertatea.

Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor
Recomandări
Guvernul Ciolacu 2, învestit după audieri fulger. Puterea a tremurat până în ultimul moment. Ce nu s-a văzut la televizor

Dacă nu s-ar da un vot până miercuri în Senat, proiectul pensiilor speciale ar fi considerat că s-a adoptat tacit, adică fără un vot asupra lui. În cazul în care la Cameră s-ar vota o variantă total diferită, legea ar putea avea probleme la Curtea Constituțională, indică sursele citate.

Condițiile Comisiei Europene

Comisia Europeană a cerut reducerea pensiile speciale și a indicat că militarii, polițiștii, jandarmii și reprezentanții serviciilor secrete se încadrează în categoria pensiilor speciale. Oficialii de la București au declarat în mai multe rânduri, prin vocea lui Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, că pensiile militarilor și polițiștilor sunt pensii ocupaționale, nu de serviciu.

Chiar premierul Ciucă încasează lunar o pensie de serviciu de peste 18.000 de lei lunar.

Banca Mondială a cerut ca toate pensiile să se bazeze pe contributivitate, dar instituția e privită la Palatul Victoria ca un consultant, nu ca un decident în problemă. 

Guvernul României trebuie să convingă Comisia Europeană că a îndeplinit jaloanele asumate în PNRR.

Executivul nu a putut preciza, până în acest moment, care este impactul bugetar al noii legi și care este economia făcută față de forma precedentă.

Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai
Recomandări
Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai

Principiile stabilite în Coaliție

La finalul discuțiilor de duminică de la Vila Lac, liderii Coaliției au transmis că noul proiect privind pensiile speciale va respecta anumite criterii.

  • Se interzice ca pensia să fie mai mare decât venitul net din perioada de activitate
     
  • Se interzice cumulul a mai multe pensii speciale
  • Se introduce o impozitare progresivă, 15% peste ce depășește salariul mediu brut
  • Scade baza de calcul pentru militari, polițiști prin eliminarea a cinci sporuri

Amendamentele, negociate până în ultima clipă

Forma finală a amendamentelor trimise în Parlament a fost negociată și în cursul zilei de luni, chiar dacă principiile fuseseră stabilite încă de duminică seara în Coaliție.

Ele au fost discutate, într-o primă lectură, de comisiile de muncă și juridică din Senat. Votul în comisiile reunite este programat pentru marți. 

Fără pensie de serviciu după un singur mandat

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al României, procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precum și membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii nu mai pot beneficia, după expirarea unui mandat întreg, de pensia de serviciu. Amendamentul propune abrogarea articolului care oferea acest drept.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea

Nouă formulă de indexare pentru magistrați

Noul proiect prevede că pensiile de serviciu pentru magistrați nu se majorează în funcție de indemnizația de încadrare brută lunară, ci se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator cunoscut la 1 ianuarie în fiecare an.

Pensiile militare de stat și eliminarea unor sporuri

Principala măsură vizează eliminarea a cinci sporuri din baza de calcul pentru pensia de serviciu, față de proiectul de lege trimis în Parlament.

Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, în care nu se includ:

s) sporul acordat în temeiul art. 7 din Legea nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19;

ș) stimulentul de risc acordat în temeiul art. 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 82/2020, cu modificările și completările ulterioare;

t) stimulentele financiare lunare acordate în temeiul art. 193 alin. (61) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

ț) majorarea încasată, potrivit legii, de personalul care nu a beneficiat de zile libere acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ;

u) contravaloarea serviciilor turistice acordată potrivit legii.

Banca Mondială a recomandat ca pensia militarilor să fie 45% din ultimele 12 luni, lucru care nu se regăsește în proiectul din Senat.

Prag maxim pentru pensiile speciale

Pensiile nu pot fi mai mari decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul a pensiei, se arată în amendamentele depuse în Senat de Coaliția de guvernare.

Persoanele care au mai multe pensii speciale, obligate să opteze

Un nou amendament introdus de Coaliție prevede că persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea.

Potrivit articolului propus, la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru dreptul cel mai avantajos, în termen de 30 zile.

Există însă și excepții. Persoanele care îndeplinesc condițiile pentru acordarea unei pensii dintr-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii pot cumula această categorie de pensie cu pensia din sistemul public de pensii.

Impozitarea pensiilor în funcție de trei praguri

Noua formă a legii introduce trei praguri de impozitare: 0% pentru primii 2.000 de lei, 10% până la salariul mediu brut și 15% pentru suma care depășește acest prag.

  • pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;
  • pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, se aplică cota de impunere de 15%
  • Prin excepție de la prevederile alin. (2) lit. b), în situația în care, cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.
  • În cazul unei pensii care nu este plătită lunar, impozitul ce trebuie reținut se stabilește prin împărțirea pensiei plătite la fiecare din lunile cărora le este aferentă pensia.

Pensia de serviciu pentru membrii Corpului Diplomatic și consular

Amendamentul prevede că pot beneficia, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de sistemul public de pensii, de pensie de serviciu, chiar dacă la data pensionării au altă ocupație.

În acest caz, pensia de serviciu reprezintă 65% din media salariilor de bază brute lunare în lei, similare în plată, corespunzătoare funcției de execuţie deţinute de aceștia anterior încetării activităţii în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe.

La aceasta se adaugă 65% din media tuturor indemnizațiilor şi sporurilor permanente, stabilite în favoarea beneficiarului în ultimele 12 luni de activitate în administraţia centrală a MAE, care nu au fost incluse în salariul de bază şi care sunt prevăzute de legislația privind salarizarea specifică în vigoare la data înregistrării cererii de acordare a pensiei de serviciu.

De această pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele cărora le-au încetat raporturile juridice de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe din motive neimputabile.

Senatorii se reunesc marți în comisiile de specialitate pentru a dezbate amendamentele aduse de coaliția majoritară, dar și pe cele ale Opoziției.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (10)

Jumbo   •   31.03.2023, 08:37

Dar cumularea pensiei cu salariul la stat ati rezolvat o cumva??? ***

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Delavallee   •   30.03.2023, 12:48

Se vede nivelul politic extrem de redus al politicienilor de astăzi. Bășcălia legii pensiilor va continua, legea va fi respinsă de mai multe ori de Comisia Europeană până se va înțelege că nu poți păcăli Europa.

enoonmai   •   28.03.2023, 14:48

Pensiile speciale NU au ce cauta in Romania. Fiecare sa contribuie pentru a primi o pensie. NU exista nici "pensie de serviciu", pentru ca banii nu vin de la extraterestri, ci tot de la bugetul de stat, adica din buzunarele platitorilor de taxe. Contribui la pensie, primesti, nu contribui, nu primesti. Nici parlamentarii, nici primarii, nici justitia, nici armata si nici celelalte capuse nu fac nimic in plus pentru tara, fata de ceilalti cetateni. Nici pensii speciale, nici "de serviciu", nici pensionare mai devreme fata de ceilalti. Maine-poimaine voteaza pensionarea la 70 de ani pentru platitorii de taxe, dar pentru cei "speciali" tot pe la 45. Ca doar trebuie sa se bucure de ce-au furat si sa se angajeze din nou cu salarii mari.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
Viva.ro
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
FANATIK.RO
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Unica.ro
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Observatornews.ro
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua
HOROSCOP
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI