- Seria jurnalistică este semnată și de Iulia Marin, ziarista Libertatea care a încetat din viață în aprilie 2023.
Statul român pierde anual 16 miliarde de euro din evaziune fiscală, iar o parte din pagubă e realizată cu ajutorul firmelor din Bulgaria, arată Context.ro, în mai multe episoade.
Pe scurt, firmele bulgare afiliate aceluiași grup din care făcea parte și Murfatlar au controlat insolvența și apoi falimentul producătorului de vinuri timp de 9 ani. În acest timp, notează Context.ro, Murfatlar a făcut evaziune de zeci de milioane de lei.
Frauda Murfatlar e echivalentă cu peste 4 milioane de pachete de alimente esențiale pentru cei mai săraci români sau două spitale noi precum cel construit din donații de echipa Dăruiește Viață.
Cum păcălea Murfatlar statul
Jurnaliștii Context.ro arată, în acest episod, că una dintre firmele din Bulgaria era controlată de un fost angajat al Murfatlar, Mihai Frumosu, investigat și acuzat că a participat la circuitul de evaziune. Nu a fost condamnat, pentru că faptele s-au prescris.
Deși avea datorii la stat de milioane de euro, grupul de firme Euroavipo, din care făcea parte Murfatlar, a scăpat de ele printr-o „rețetă” aplicată de toate companiile din grup. Ele generau documente din care să rezulte că, de fapt, au de recuperat bani de la stat, nu de dat. În realitate, bani fictivi din TVA.
1.500 de firme bulgărești cu acționari români într-un bloc
În episoadele anterioare, jurnaliștii au explicat modurile de a frauda Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) și arată cine sunt oamenii din spatele fabricilor de firme de la Ruse, Bulgaria, prin care se fentează plata taxelor către statul român.
Secretul este într-un bloc aflat peste Dunăre de Giurgiu, în care sunt înregistrate 1.500 de firme bulgărești, toate cu acționari români.
Citește aici investigația Context.ro.
Foto: ziuadeconstanta.ro