Sfârșitul săptămânii trecute a fost unul complicat pentru presa independentă din Ungaria și pentru cititorii acesteia.
Peste 70 de jurnaliști de la popularul site de știri Index.hu au anunțat că părăsesc redacția, la câteva zile după ce patronatul l-a demis pe redactorul-șef al publicației, Szabolcs Dull.
Jurnaliștii au catalogat demiterea acestuia drept un evident amestec în structura editorială a redacției și au subliniat că privesc această decizie ca pe o tentativă de exercitare a unei presiuni asupra publicației.
Președintele board-ului, Laszlo Bodolai, a respins acuzațiile jurnaliștilor și a spus că demiterea redactorului-șef a fost decisă deoarece acesta nu a reușit să controleze tensiunile din redacție.
Anunțul jurnaliștilor a stârnit însă emoție printre cititorii site-ului, iar câteva mii de oameni au ieșit în aceeași zi pentru a manifesta pentru libertatea presei, acuzând în același timp dorința premierului Viktor Orban de a controla presa.
Odată cu ”implozia celui mai influent site de știri”, scrie Bloomberg, Viktor Orban chiar a reușit, se pare, ”să ajungă la un control aproape total al presei”.
Un site popular
Apărut în urmă cu 20 de ani, în zorii presei online din Ungaria, Index a reușit să înfrunte multe dintre presiunile sub care au cedat publicațiile independente din această țară.
Site-ul a scris la modul critic despre guvernul lui Orban, despre legăturile politice și economice cu Rusia, despre presupusele afaceri de corupție în care erau amestecați apropiații premierului și despre politicile guvernului de dreapta pe care mulți le-au interpretat drept un asalt la adresa instituțiilor democrației, notează The New York Times.
Potrivit Bloomberg, site-ul era citit de peste un milion de oameni în fiecare zi.
Temeri pentru independența publicației au apărut în martie, când Miklos Vaszily, un om de afaceri pro-Orban, a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al firmei care controlează publicitatea și veniturile Index – Indamedia.
Miklos Vaszily a mai supus un site independent
Criticii au subliniat că, pentru Index, lucrurile au intrat pe un tipar binecunoscut.
Vaszily, scrie BBC News, a mai condus postul proguvernamental TV2 și a jucat un rol important în convertirea Origo, un alt site de știri independent, într-o publicație favorabilă lui Orban.
În iunie, cu o lună înainte de a fi demis, redactorul-șef Szabolcs Dull a tras un semnal de alarmă, acuzând ”presiunea externă” sub care se află Index și avertizând că redacția este ”în pericol”.
Presa locală a scris la momentul respectiv că patronatul dorește să opereze schimbări în redacție și să-i transforme pe reporteri în colaboratori externi.
Redacția a declarat acest plan drept o amenințare la adresa independenței editoriale, iar în câteva zile au apărut deja primele mutări: redactorul-șef a fost îndepărtat din board-ul companiei, iar CEO-ul firmei a demisionat.
Vinerea trecută, după consumarea ultimului act, în timp ce jurnaliștii publicației își înaintau demisiile, Miklos Vaszily a fost fotografiat în timp ce lua prânzul cu Maria Schmidt, o consilieră importantă a lui Viktor Orban, notează BBC.
O cădere dramatică în clasamentul libertății presei
Săptămâna trecută, vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová, și-a exprimat temerile cu privire la situația site-ului Index și a presei în general în Ungaria, notează Politico.
Pentru a avea alegeri libere și corecte avem nevoie de garantarea libertății de exprimare și de pluralismul media și de aceea ne uităm cu îngrijorare la situația din Ungaria.
Vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová:
Guvernul de la Budapesta a respins însă orice critici.
”Redactorul-șef al unei publicații a fost demis de patron. Cum s-ar putea amesteca guvernul în decizia patronului unei publicații private?”, a întrebat ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto, citat de Bloomberg.
Dar criticii guvernului au dezvăluit în mai multe rânduri mecanismul folosit de guvern în acest scop.
Într-un interviu acordat Libertatea chiar la începutul acestui an, istoricul Eva Balogh, autoarea influentului blog Hungarian Spectrum, a explicat cum guvernul oferă publicațiilor fidele publicitate pentru companiile de stat.
”Publicațiile proguvernamentale primesc sume incredibile de bani pentru publicitate de la companiile de stat, în vreme ce ziarele independente nu primesc nimic. Pentru a opri apariția unor ziare, guvernul Orban nu trebuie decât să le facă finanțarea imposibilă”, a spus Balogh, care în ianuarie plasa portalul Index.hu în fruntea puținelor publicații independente care mai merită citite.
Sub presiunile economice a dispărut, în 2016, și Nepszabadsag, unul dintre cele mai citite ziare maghiare. Iar multe posturi de radio au dispărut pentru că guvernul a refuzat să le ofere frecvență.
Oricum, preluarea controlului asupra publicațiilor independente, prin intermediul oamenilor de afaceri apropiați, a fost doar o parte a asaltului asupra presei în Ungaria.
Canalele publice relatează la rândul lor, fidel, poziția guvernului. În plus, puterea a preluat și controlul asupra ziarelor regionale.
Controlul asupra presei este considerat instrumentul pentru victoriile clare în alegeri reușite de Viktor Orban din 2010 și până acum, scrie Bloomberg.
Prin canalele media prietenoase, scrie și New York Times, se transmit toate mesajele guvernului, de la atacuri la adresa Uniunii Europene, critică cu guvernul din cauza încălcării statului de drept, până la teorii ale conspirației. Nu lipsesc nici atacurile cu accente antisemite, inclusiv cele la adresa omului de afaceri și filantropului George Soros.
În 2010, când Orban a câștigat alegerile parlamentare și a revenit la putere, după o lungă pauză, Ungaria se afla pe locul 23 în topul libertății presei publicat de reporteri Fără Frontiere. Azi, Ungaria a ajuns pe locul 89.
Iar Freedom House, organizația americană care monitorizează drepturile omului, a anunțat în luna mai, pentru prima dată, că Ungaria nu mai este o democrație.
Guvernul lui Viktor Orban a ”dezechilibrat în favoarea sa sistemul electoral, a preluat controlul asupra celei mai mari părţi a presei şi a hărţuit societatea civilă într-un mod posibil critic”, a anunțat ONG-ul, care a apreciat că executivul de la Budapesta a ”renunţat la orice pretenţie de a respecta instituţiile democratice”.