Potrivit comandantului marinei ucrainene, viceamiralul Oleksii Neijpapa, Rusia s-a văzut obligată să-şi retragă din Crimeea aproape toate navele de război, pentru a preveni noi pierderi după ce 27 de nave ale Flotei Ruse din Marea Neagră au fost distruse sau avariate în urma unor atacuri ucrainene cu drone şi rachete.

„Ultima navă de patrulare din Flota Federaţiei Ruse la Marea Neagră pleacă din Crimeea noastră chiar acum. Să ţinem minte această zi!”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al marinei militare ucrainene, Dmitro Pletenciuk, conform căruia vasul militar la care face referire este din clasa Project 1135 Burevestnik (clasa Krivak I, conform NATO).

Eşecurile Moscovei în Marea Neagră vin într-un moment în care trupele terestre ucrainene sunt în defensivă, în special pe frontul din estul Ucrainei, notează Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a susținut luna trecută că flota militară a țării sale a fost completată în ultimii ani şi că o modernizare majoră este în desfăşurare, inclusiv cu măsuri pentru „creşterea stabilităţii în luptă”.

În acest timp, oficialii ruși au amenințat statele occidentale, în special SUA, că riscă o „confruntare directă” cu Moscova în urma intensificării zborurilor dronelor de recunoaştere deasupra Mării Negre.

Urmărește-ne pe Google News