Reprezentanţii PNL au susţinut cererea de reexaminare, în timp ce PSD şi UDMR au fost împotrivă.

Documentul, iniţiat anul trecut de 125 de parlamentari social-democraţi, a fost retrimis Legislativului pentru reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a semnalat că unele prevederi îngrădesc activitatea firmelor de exploatare a lemnului şi pot avea un impact negativ asupra economiei.În acest moment, proiectul mai poate fi atacat doar la Curtea Constituțională, altfel președintele este obligat să promulge legea.

În timpul dezbaterilor au avut loc dispute procedurale, deputaţii PSD susţinând că în comisii trebuie votat direct asupra acceptării sau respingerii cererii de reexaminare, în timp ce PNL a dorit să se dea cuvântul reprezentanţilor societăţii civile,care contestă decizia deputraților.
Proteste de stradă!
„Tocmai am fost in strada pe 9 mai, vom mai fi in strada cat de curant. Nu ni s-a dat posiblitatea de a sustine niste principii, nu aveam nicio industrie de sprijinit. N-am fost ascultati pentru ca nu avem putere. Iesim sigur in strada. Avem stabilit un program dar lasa-ti-l sa-l spioneze serviciile secrete pe mailurile noastre. Nu suntem de acord cu respingerea solicitarii presedintelui, unele amendamente trebuie discutate. Va promit ca societatea civila isi va face o cauza asemenea Rosiei Montane si atunci urmeaza in urmatorii 10 ani sa ne batem. Suntem de acord cu limitarea pragului ( prag maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie ce poate fi achiziționat de o companie, n.red.)”, a declarat Liviu Mihaiu.
Legea are următoarele prevederi:
Valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de către operatori economici atestaţi.
Astfel, un operator/grup de operatori economici poate cumpăra la licitaţie sau negociere, după caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale, sub formă de lemn rotund fasonat la drum auto, doar în cazul în care asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puţin 40% din materialul lemnos achizţtionat.
Proiectul mai stabileşte că suprafaţa maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea, este de maximum 250 metri pătraţi în cazul proprietăţilor forestiere mai mari de 5 ha şi de maximum 5% din suprafaţa proprietăţii forestiere, dar nu mai mare de 200 m2, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică de 5 ha.
Accesul public în fondul forestier naţional cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism, care se pot practica numai cu acordul şeful ocolului silvic, în cazul administrării, proprietarului, cu avizul şefului ocolului silvic, în cazul asigurării serviciilor silvice
Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achiziţiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani, în baza actelor de punere în valoare autorizate la exploatare şi exploatate la nivel naţional, indiferent de forma de proprietate.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News