Preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pe teritoriul României pe 16 martie, pentru 30 de zile. Ulterior ea fiind prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile, în condiţiile în care nu existau semne că epidemia a început să scadă.

A fost pentru prima dată când ţara noastră intra în stare de urgenţă, de la Revoluţia din 1989. Instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României a venit la câteva zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie de coronavirus.

În această perioadă au fost emise 12 Ordonanţe militare cu măsuri privind toate aceste domenii. Cele mai importante au vizat interdicţia părăsirii locuinţei, fără declaraţie pe proprie răspundere, pentru toţi cetăţenii.

Pentru persoanele peste 65 de ani, s-a instaurat interdicţia ieşirii din casă, în anumite intervale orare. S-au închis domenii întregi de activitate.

Până astăzi, pe teritoriul României, au fost confirmate 16.002 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 7.961 au fost declarate vindecate și externate. La ATI, în acest moment, sunt internați 238 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.923 de  persoane. Alte 19.007 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Ce se întâmplă după starea de urgenţă

După ridicarea stării de urgenţă, România va intra în stare de alertă.

Starea de alertă se declară de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu aprobarea prim-ministrului. Parlamentul a adoptat deja şi cadrul normativ pentru starea de alertă, pentru ca măsurile de restricţie şi care afectează drepturile persoanei să fie luate prin lege şi nu prin Ordonanţă de Urgenţă.

Legea va intra, însă, în vigoare, abia săptămâna viitoare, pentru că Guvernul a trimis târziu proiectul în Parlament. Astfel, câteva zile, nu se vor putea aplica măsurile de restricţie.

În starea de alertă, se vor păstra unele interdicţii dar vor fi reluate şi unele activităţi care fuseseră oprite pe perioada stării de urgenţă:

  • românii vor putea ieşi, în interiorul localităţii, fără declaraţie, libertatea de circulaţie fiind permisă, fără condiţii
  • Se va impune, însă, obligativitatea purtării măştii de protecţie, în spaţiile închise, mijloace de transport în comun
  • Se interzic grupurile mai mari de trei persoane
  • Mall-urile, restaurantele rămân închise, însă se vor putea deschide terasele, cu respectarea măsurilor de distanţare şi igienă
  • Ieşirea din localitate se va face în baza unei declaraţii pe proprie răspundere, pentru anumite motive
  • Şcolile rămân închise până la finalul anului şcolar, pe 12 iunie. Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională se vor da în anumite condiţii speciale
  • Vor fi redeschise parcurile
  • Se păstrează carantina la intrarea în ţară, când se vine din zonele roşii şi izolarea, din zonele galbene

FOTO: Raed Krishan / GSP

 
 

Urmărește-ne pe Google News