UPDATE: La cererea avocaților lui Piedone, care au solicitat să studieze noile înscrisuri depuse la dosar de părțile civile pentru majorarea daunelor solicitate, judecătorul a amânat dezbaterile pentru luni. Ședința va avea loc în sala de festivități a Tribunalului București.
UPDATE: Se discuta cererile de schimbare a încadrării juridice.
DNA cere că pentru fostul primar al sectorului 4 și pompierii inculpați să se aplice art. 309 și să fie acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Judecătorul Mihai Bălănescu admite cererea de schimbare a încadrării.
Urmează o pauză de 30 de minute, apoi ședința de judecată va fi reluată și se vor depune concluzii în dosarul în care e inculpat Piedone.
Cercetarea judecătorească în dosarul Colectiv s-a încheiat.
După patru ani de la tragedia din Colectiv, în care au murit 64 de oameni, pirotehnistul care a aprins artificiile în club dă declarație de inculpat. Moise Marian a pledat nevinovat în fața instanței.
Moise a declarat în fața judecătorului că Adrian Rugină a cerut inițial doar jeturi de CO2 la Colectiv.
Joi, 29 octombrie 2015, am aflat la ședința de seară ca erau șanse de 50% să montăm și artificii la Colectiv
Pirotehnistul Moise Marian:
Vineri, când Moise era în drum spre Colectiv, el spune ca Niță Daniela, șefa lui, l-a sunat și i-a spus că va monta și artificii.
Inițial, susține pirotehnistul, cineva din formație (Goodbye to Gravity, n.r.) le-a spus sa monteze artificiile pe marginea scenei, în partea din față. Dar pirotehniștii au spus ca ar fi foarte aproape de public.
Atunci, același om din formație a venit ideea să le monteze în spatele formației, dar scânteile ar fi atins niște bannere de hârtie, spune Moise.
Și au început să pună artificiile deasupra boxelor din lateralul scenei, dar un angajat al clubului ne-a spus ca nu e ok, ca deasupra e un tavan fals din lemn.
„Și în acel moment, am decis să montăm artificiile pe stâlpii metalici”, spune pirotehnistul.
Modul prin care am montat artificii eu zic ca a respectat ghidul pirotehnistului. După ce am montat artificii a venit Rugină care s-a uitat şi a spus că totul este ok.
Moise Marian:
În timpul concertului, „era un stingător fix în spatele meu, la un metru de mine”, spune Moise.
„Stingătorul părea ok, avea cuiul pus. Am apreciat ca el ar fi fost suficient pentru o jerbă de scântei”, a mai spus pirotehnistul.
El a mai spus că nu-și explică cum a luat foc buretele, „jerbele de scântei nu ar fi trebuit să ajungă acolo, și nici nu aveau destulă putere, dacă ar fi ajuns”.
Când a izbucnit focul, stingătorul a fost luat de altcineva, „care apasă pe clapetă și nu ieșea nimic, spune Moise.
Stingătorul nu a funcționat. Dacă ar fi funcționat, focul ar fi fost stins.
Pirotehnistul care a fost în clubul Colectiv:
El spune că a încercat să oprească flacăra aruncând cu bere din sticla unui spectator.
Moise declară instanței că în acea seară a observat un ventilator pe scenă, care inițial avea rolul de a introduce fumul pe scenă.
„Mi-am amintit că la un moment dat ventilatorul avea o altă orientare, iar fluxul de aer era îndreptat spre stâlpul metalic unde ardea artificiile. Nu știu dacă acel ventilator a influențat sau nu producerea incendiului. Nu știu cine a adus acel ventilator acolo”, declară inculpatul instanței.
La Tribunalul București este audiată și inculpată Daniela Nițu, patroana firmei de artificii.
Ea declara instanței că Adrian Rugină a întrebat-o cât ar costă și folosirea jerbelor de artificii.
„I-am spus, iar el a revenit cu un telefon și m-a rugat să fac un discount sau să facem cumva să fie și acel foc de artificii”, spune inculpata.
Firma de artificii trebuia să primească suma de 500 de euro pentru serviciile prestate în 30 octombrie 2015 la Colectiv.
Daniela Nițu a declarat instanței că artificiile folosite în Colectiv „erau produse de interior, cu risc scăzut”.
Nițu a recunoscut că în 2005, la Cerbul de Aur, a organizat un foc de artificii și a luat foc un burete dintr-o boxa de scenă. S-a intervenit cu un stingător.
Alt incident a fost în 2014, la evenimentul „555 de ani de București” când, după un foc de artificii organizat de aceeași firma, a luat foc o tufa și au intervenit pompierii.
În aprilie 2016, dosarul Colecti’ a fost trimis în instanţă de Parchetul General, iniţial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul București.
La ultimul termen al procesului, care a avut loc în 14 noiembrie, judecătorul care se ocupă de acest caz, Mihai Bălănescu, i-a anunţat pe avocaţi să fie pregătiţi pentru dezbateri finale şi i-a atenţionat că, dacă vor lipsi, se va apela la avocaţi din oficiu
Tot atunci, magistratul a anunţat că este posibil ca pledoariile să se prelungească pe mai multe zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro