„În următorii doi ani, închidem și ultimele 73 de centre de plasament care mai funcționează în România. Astfel, toți copiii aflați în grija statului vor crește în medii mai prietenoase. 9 centre se desființează până la sfârșitul anului, 52 își vor închide porțile în 2023 și restul în 2024. Terminăm astfel închiderea celor peste 500 de centre de plasament care existau în țară, în urmă cu 20 de ani”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

1.900 de copii

stau în cele 73 de centre de plasament existente acum în România

„Par multe, dar sunt de șapte ori mai puține decât în urmă cu 20 de ani, când funcționau peste 500 de astfel de instituții, în care erau îngrijiți aproape 100.000 de copii”, a subliniat Firea.

Aceasta a precizat că soluția după închiderea centrelor de plasament este „reintegrarea în familia naturală sau extinsă, ori adopția”. „Însă dacă aceste variante nu sunt posibile, ne rămâne doar soluția asistenților maternali sau găzduirea copiilor în case de tip familial”, a explicat ministrul.

Firea a mai spus că accelerarea procesului de închidere a centrelor de plasament din țară a fost un obiectiv asumat de la preluarea mandatului de ministru al familiei.

Urmărește-ne pe Google News