Pe data de 25 decembrie 1989, TVR anunță că Elena și Nicolae Ceaușescu au fost judecați de un Tribunal Militar Extraordinar; cei doi au fost condamnați la moarte și le-a fost confiscată averea. Aceștia au refuzat să facă recurs.
La Târgoviște, în incinta unei unități militare, se desfășoară procesul intentat de statul român lui Nicolae Ceaușescu, președinte al României (1974-1989), și Elenei Ceaușescu pentru infracțiunile de genocid, subminare a puterii de stat, subminarea economiei naționale, infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc., încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci străine.
În urma sentinței, cei doi au fost executați prin împușcare în după-amiaza aceleiași zile.
Completul de judecată era format din: președinte — general-maior de justiție, Cică Popa; judecător — colonel de justiție, Ioan Nistor; procuror militar — maior de justiție, Dan Voinea; asesori populari — căpitan Corneliu Sorescu, locotenent major Daniel Condrea, locotenent Ion Zamfir; grefier — plutonier major Jan Tănase; avocatul apărării — general Constantin Lucescu. Generalul Victor Atanasie Stănculescu a fost desemnat special să se ocupe, în cel mai deplin secret, de organizarea procesului, ajutat fiind de Virgil Măgureanu și Gelu Voican Voiculescu.
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
La mulți ani de la aceste întâmplări care au schimbat soarta României, Dorin Cârlan, unul dintre membrii plutonului de execuţie care l-au împuşcat pe Nicolae Ceauşescu şi soţia sa, Elena, a vorbit pentru România Tv, despre ultimele secunde de viaţă ale foştilor conducători.
”Drumul nostru către zid i-a făcut pe ei (Nicolae şi Elena Ceauşescu) să nu mai meargă pe propriile picioare, au fost conduşi în stare de imponderabilitate de către colegii mei, pentru că nu mai aveau putere să meargă. Iniţial ei au crezut că merg la elicopter, după care tovarăşul s-a uitat în ochii mei preţ de câteva momente şi atunci l-am văzut pe Ceauşescu uman; i-au dat lacrimile. După care spre zid a fost foarte demn”, a declarat Dorin Cârlan.
Potrivit lui Cârlan, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu au fost: ‘Trăiască Republica Socialistă România liberă şi independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!, după care a început să cânte un fragment din ‘Internaţionala.
Dorin Cârlan a povestit că el şi ceilalţi doi colegi ai săi, căpitanul Boierul Ionel şi sergentul major Gheorghiu Octavian, au executat foc fără somaţie. Ceilalţi soldaţi prezenţi au asigurat şi ei foc aproape când Nicolae şi Elena Ceauşescu erau la pământ.
„Am tras circa 30 de cartuşe în zona ei (Elena Ceauşescu, n.r.), în capul ei am vrut să se ducă, de la un metru, un metru jumătate. Cert este că nu mi-am dat seama atunci, cum nu îmi dau seama nici acuma, dar aveam pe pantaloni şi pe bocanci urme de oase şi de creier şi de sânge”, a mai explicat Dorin Cârlan pentru România TV.
Zidul execuţiei are o pată umedă exact în dreptul unde au fost împuşcaţi cei doi
Corpul de clădire unde a fost judecat şi executat cuplul Ceauşescu e astăzi gol, deşi se află în incinta unei unităţi de jandarmi funcţionale. Ceea ce îi uimeşte pe toţi e faptul că, de 20 de ani, zidul execuţiei are o pată umedă exact în dreptul unde au fost împuşcaţi cei doi. Indiferent dacă este vară sau iarnă, ea nu se usucă. Târgoviştenii spun că zidul e ud din cauza lacrimilor lui Ceauşescu, care nu conteneşte din plâns.
Citește și: Pietroiul blestemat a anunţat moartea lui Ceauşescu