Bărbatului i s-a administrat un coctail letal controversat, după ce Curtea Supremă a SUA a respins un recurs al avocaților săi. Aceasta este prima execuție din acest stat din sudul SUA după 2009.

Ultimele cuvinte spuse de acesta, înainte de a i se aministra injecția letală, au fost: „Aş vrea să spun doar că îmi pare cu adevărat rău. Şi… asta-i tot”.

Bărbatul a fost condamnat la moarte în 1986, după ce a fost găsit vinovat pentru violarea şi uciderea unei fetiţe de şapte ani, Paula Dyer. Avocaţii săi au pledat invocând o gravă maladie mentală a bărbatului.

Într-o cerere în faţa Curţii Supreme, avocaţii au contestat protocolul de injecţie letală, ce conţine puternicul sedativ controversat midazolam. Curtea a respins cererea.

O magistrată a Înalţii Curţi, Sonia Sotomayor, a pus, însă, problema actului de barbarie pe care îl presupune injectarea cu acest cocktail de medicamente. „Experţii medicali au explicat în mod minuţios cum acest coctail din trei medicamente pe care (statul) Tennesse intenţionează să-l injecteze în venele lui Irick îl va face să resimtă senzaţii de înec, de sufocare şi o arsură puternică în interior. Dacă legea permite ca această execuţie să se facă în pofida ultimelor clipe oribile pe care le va trăi Irick, atunci noi am încetat să mai fim o naţiune civilizată şi am acceptat barbaria”, a declarat judecătoarea.

Trei din cele 14 execuţii efectuate anul acesta în SUA au folosit midazolam, potrivit Centrului de Informaţii asupra Pedepsei Capitale.

Însă medicamentul a făcut obiectul a numeroase recursuri în justiţie. Ohio a suspendat execuţiile în 2014 după cea a lui Dennis McGuire, în timpul căreia s-a folosit midazolam şi care i-a provocat bărbatului 25 de minute de agonie, în timpul cărora acesta s-a sufocat şi zbătut, scrie Agerpres.


Citește și: Acesta este proiectul noii legi a pensiilor. Ce noutăți aduce și cât trebuie să muncești ca să ieși la pensie


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News