Când a început bombardamentul, Irina Dmitrieva, în vârstă de 33 de ani, și fiica ei, Lisa, tocmai se apropiau de Casa Ofițerilor, unde fetița urma să participe la un eveniment pentru copii. Cu o oră și jumătate înainte de atac, Lisa, care în această primăvară împlinise 4 ani, își împingea singură căruciorul. Mama ei a filmat momerntul și a postat imaginile pe Telegram. „Sunt mama unui înger”, a fost mesajul postat de Irina alături de filmuleț.

Fetița, care suferea de sindromul Down, stătuse departe de mama ei 42 de zile, la începutul războiului, rămânând cu tatăl ei la Kiev, un oraș din care nu se putea ieși atunci.

Iar joi, la prânz, cele două plecaseră de acasă spre Casa Ofițerilor, într-un oraș însorit pe care rușii l-au bombardat. Irinei explozia i-a smuls un picior de sub genunchi. E în stare critică în spital, cu șanse reduse de supraviețuire. Fetița a murit pe loc.

Volodimir Zelenski a spus că bombardamentul a fost efectuat de rachete de croazieră Kalibr lansate de pe un submarin rusesc din Marea Neagră. Potrivit șefului regiunii Vinița, Serghei Borzov, alte patru rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană. În oraș s-au auzit mai multe explozii și au început incendiile. Printre altele, o clădire de birouri, Casa Ofițerilor și clădiri de locuințe au fost avariate.

Ministerul apărării al Federației Ruse nu a comentat oficial această informație. Cu toate acestea, redactorul șef al Russia Today, Margarita Simonian, susține că a contactat Ministerul Apărării și a întrebat care au fost țintele bombardamentului din Vinița și i s-a răspuns: „Casa Ofițerilor. A existat un punct de cazare temporară pentru naziști acolo”.

Primul oficial rus care a comentat situația a fost Evgheni Varganov, consilier principal al Misiunii Permanente a Federației Ruse la ONU: „Rusia lovește doar ținte militare din Ucraina. Atacul de la Vinița a fost asupra Casei Ofițerilor, unde tocmai se pregăteau forțele armate ale Ucrainei”, a spus el .

Președintele Ucrainei a numit bombardamentul un atac terorist, adăugând că loviturile au fost efectuate numai asupra țintelor civile, iar civilii au devenit victime.

Casa Ofițerilor, pe care Simonian a numit-o „cazare temporară pentru naziști”, este un centru cultural, nu o facilitate militară. Pe 14 iulie, cântăreața ucraineană Roxolana urma să susțină un concert acolo. Potrivit acesteia, în timpul bombardamentului de la Vinița, un sunetist din echipa ei a fost ucis, iar un alt tehnician e grav rănit.

Potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, în total, 23 de persoane, inclusiv trei copii, au fost ucise din cauza bombardamentelor din Vinița. 117 persoane au solicitat ajutor medical. 66 de persoane au fost internate, 34 dintre acestea sunt în stare gravă, cinci sunt în stare critică. Salvatorii caută alte 39 de persoane care sunt date dispărute. 55 de clădiri și 40 de mașini au fost avariate.

Urmărește-ne pe Google News