Principalele declarații făcute de Beatrice Mahler:
Despre starea pacienților transferați la Nasta:
- Sunt patru pacienți (doi bărbați și două femei – n.r.) transferați la Institutul ”Marius Nasta”, doi dintre ei sunt în stare gravă, la Terapie Intensivă, au insuficiență respiratorie extrem de severă și multiple comorbidități.
- Ceilalți doi au rămas pe secție, una dintre doamne, cea care a rămas pe secție, este compensată respirator în acest moment, are multiple comorbidități și este atent supravegheată.
- Bărbatul care a rămas pe secție are insuficiență respiratorie care necesită volume mari de oxigen, dar încă este compensat și poate fi îngrijit în secție.
Despre riscul izbucnirii unui incendiu în alte spitale
- Cu siguranță, riscul există, mai ales când ai o clădire veche.
- Orice procedură de management și orice intervenție, atât timp cât lucrurile nu sunt înnoite în cadrul spitalului, sunt extrem de dificile.
Despre alți pacienți de la Institutul ”Matei Balș” care ar putea fi transferați la ”Marius Nasta”
- Mai avem încă 32 de locuri disponibile.
- Ultimele două săptămâni au însemnat o scădere a numărului de pacienți internați în secția COVID de la Institutul ”Marius Nasta” și această situație ne permite să avem locuri libere și să putem primi pacienți.
- Am fost sunată la ora 05.15, de către Centrul Operativ și mi s-a cerut situația locurilor libere la Institutul ”Marius Nasta”. Am vrut să verific dacă, peste noapte, lucrurile au rămas la fel cum le știam. Am așteptat momentul din care am primit din nou un telefon, după ce am comunicat locurile libere, să trec la mobilizarea personalului.
- Am preferat să mobilizez colegii care erau în activitate astăzi, dar am solicitat să vină mult mai devreme, pentru a fi în spital dacă era un număr mare de pacienți care trebuiau transferați de la Institutul ”Matei Balș”.
Despre posibila cauză a incendiului:
- Nu am aceste informații.
- Este important ca ancheta să se deruleze și cu siguranță vor fi făcute publice datele anchetei.
- Este trist și dureros că pacienții care vin în spital să primească ajutor trec prin astfel de momente.
- Spitalele COVID sunt extrem de solicitate în ultimul an și oricâte proceduri de verificare ar fi, există riscuri.
- La Institutul ”Marius Nasta” avem proceduri de verificare a instalațiilor electrice, zilnic se verifică prizele, întrerupătoarele, săptămânal se verifică tabloul electric, instalația de oxigen, centrala termică, ca să nu avem astfel de incidente.
Despre problemele cu căldura din spital
- Colegii mei de la Institutul ”Matei Balș” vor veni cu precizări în acest sens.
- Eu pot să spun că este extrem de important ca unui pacient cu COVID, care are afectare respiratorie, să i se asigure confortul termic, pentru că imunitatea lui este scăzută.
- La Institutul ”Marius Nasta”, avem centrală termică proprie, am ținut foarte mult să o păstrăm funcțională, tocmai pentru a nu fi dependenți de o distribuție a agentului termic dintr-o sursă externă.
Cauza incendiului este încă necunoscută, o primă ipoteză fiind, potrivit G4Media, că incendiul ar fi pornit de la un reșou defect.
Dintre cei peste 100 de pacienți cu COVID transferați, patru
au ajuns la Institutul ”Marius Nasta”. Vorbim cu medicul Beatrice Mahler despre
starea acestora, dar și despre măsurile de securitate la incendiu care se iau
în spitalele care tratează pacienți cu coronavirus, unde consumul de oxigen a
crescut foarte mult de la începutul pandemiei.
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită, de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.