Principalele declaraţii ale lui Valeriu Gheorghiţă
- Vaccinarea va începe când vom avea un vaccin aprobat la nivelul UE şi când va fi livrat. Undeva la începutul lunii ianuarie estimăm că va începe efectiv campania de vaccinare.
- Vaccinarea se va face în trei etape. Primii vor fi cei din rândul personalului medical. În a doua etapă vor intra cei cu grad ridicat de risc şi lucrătorii din domeniile cheie, iar în a treia etapă va începe vaccinarea pentru restul populaţiei. Pentru populaţia generală există un decalaj de trei luni. Probabil în primăvară ar putea începe pentru populaţia generală.
- Noi vom folosi vaccinul care va primi aprobarea de la EMA. Noi pregătim acum toatea partea logistică necesară pentru distribuţia şi stocarea vaccinului.
- Trebuie să fim pregătiţi pentru a începe activitatea de vaccinare.
Din datele preliminare pentru reţeaua de medicină primară, medicină de familie rata de acceptare a vaccinului este de 80%, iar în spitale ratele sunt de 70% pentru medici şi 50% pentru asistenţi. 30% este rata de acceptare în rândul populaţiei generale. De asemenea, alţi 30% dintre români susţin că au nevoie de mai multe informaţii pentru a se decide.
Valeriu Gheorghiţă:
- Am pus în funcţiune platforma naţională de informare a campaniei de vaccinare anti-COVID. Avem şi un canal de Youtube – Rovaccinare pentru a livra informaţiile necesare şi pe înţelesul tuturor.
- În momentul de faţă, pentru cele două companii Pfizer şi Moderna, sunt peste 73.000 de persoane care au participat la studiile de fază trei, iar jumătate au primit efectiv vaccinul, iar efectele adverse au fost minore. Nu sunt semnale că sunt reacţii adverse majore.
- Când se va elibera punerea pe piaţă se vor îndeplini toate standardele unui vaccin. Nivelul de reglementare în cazul vaccinurilor este ridicat pentru că se administrează unor oameni sănătoşi. Dacă este nevoie o să mă vaccinez public, dar cred că e importanţa vaccinării.
- Vaccinarea este voluntară şi gratuită. Nu se pune problema pentru România ca vaccinarea să fie obligatorie.
- Strategia este finalizată şi este dezbătută în cadrul CSAT. Această activitate de vaccinare este susţinută la cel mai înalt nivel.
- Activitatea de vaccinare se desfăşoară în etape. E important să ne uităm la exemplul dat de Marea Britanie.
România se apropie de 500.000 de cazuri de coronavirus. Din
26 februarie, când a fost confirmat primul caz de coronavirus, aproape 80%
dintre cei infectați s-au vindecat, iar peste 11.600 au decedat.
În spitale
sunt acum peste 13.500 de oameni, dintre care 1.260 în stare gravă, la Terapie
Intensivă. Alți peste 50.000 de oameni infectați cu COVID sunt în izolare, la
domiciliu sau în locuri puse la dispoziție de autorități, iar aproape 64.000 suspecte
de coronavirus sunt în carantină.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!