Cuprins:
35 de ani de la Revoluție
Aceste inscripții sunt considerate martori ai Revoluției Române. În 2024 se împlinesc 35 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989. Iar mai multe voci susțin păstrarea mesajelor de o valoare memorialistică excepţională.
Inițiativa, susținută de numeroase organizații și muzee, solicită semnarea unei petiții pe platforma SalvatiMemoriaRevolutiei.ro.
Petiția subliniază importanța păstrării acestor simboluri pentru a onora sacrificiul eroilor Revoluției și pentru educarea generațiilor viitoare.
Mesajul „Studenţi de la Filologie, aici s-a ucis. Călcaţi cu respect. Aici e sînge” este încă vizibil pe faţada clădirii, partea dinspre strada Edgar Quinet.
De altfel, încă 59 de înscrisuri, inclusiv versuri din „Deşteaptă-te, române!”, se găsesc sub straturile mai noi de vopsea.
Deşi acestea sunt menţionate şi în prima carte despre Revoluţia din 1989, antologia „Vom muri şi vom fi liberi”, publicată în 1990, ele pot fi distruse pentru totdeauna odată ce lucrările se vor muta de la curtea interioară la faţada exterioară.
Riscul ca mesajele să fie acoperite
„În decembrie 1989, la Piaţa Universităţii din Bucureşti, protestatarii anticomunişti au stat faţă în faţă cu soldaţi înarmaţi, au oprit tancuri cu mâinile goale şi au scris pe ziduri sub tirul gloanţelor: Jos Dictatura, Vrem pluralism politic, Alegeri libere.
În decembrie 2024, avem datoria morală să salvăm aceste semne ale Revoluţiei pentru generaţiile viitoare, ca dovezi ale puterii de sacrificiu şi curajului tuturor celor care ne-au câştigat libertatea în Bucureşti şi toată România”, au subliniat iniţiatorii petiţiei.
Demersul atrage atenția asupra riscului ca mesajele să fie acoperite definitiv în urma lucrărilor de renovare.
Organizatorii compară situația cu exemple internaționale, precum conservarea graffiti-urilor de pe Zidul Berlinului sau a urmelor de gloanțe din închisoarea Kilmainham Gaol din Dublin.
„Chemăm organizaţiile şi cetăţenii României să se alăture apelului pentru protejarea şi punerea în valoare a acestor inscripţii prin semnarea petiţiei publicate pe SalvatiMemoriaRevolutiei.ro, unde se găsesc şi mai multe informaţii despre istoricul acestor martori fizici ai Revoluţiei şi despre demersurile din ultimele 12 luni ale iniţiatorilor petiţiei pentru conservarea acestora.
În întreaga lume, astfel de vestigii sunt păstrate şi puse în valoare. Secţiuni întregi din Zidul Berlinului au fost conservate cu rol memorialistic, păstrând graffiti-urile.
Găurile de gloanţe existente în pereţii închisorii Kilmainham Gaol din Dublin au fost păstrate ca dovezi ale execuţiei patrioţilor irlandezi şi a sacrificiului lor pentru independenţă. Inscripţiile lăsate pe pereţii Reichstag-ului după Bătălia Berlinului din 1945 au fost şi ele conservate”, este mesajul organizaţiilor.