PSD este, în toate cercetările sociologice, pe primul loc în opţiunile electoratului, atât în sondajele interne ale partidului cât şi în cele comandate de PNL, ALDE, PMP sau USR. Scorul social-democraţilor este, potrivit sondajelor comandate de cele două partide, în jurul cifrei de 40 de procente, şi diferă de la sondaj la sondaj, cu două-trei procente în plus sau în minus.

ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, şi aliat neoficial cu PSD pentru viitoarea guvernare, este cotat cu aproximativ 7%, şi stagnează, pe final de campanie, existând riscul să scadă în preferinţele votanţilor.

Astfel, scorul celor două partide ar ajunge aproape de 47%-48%, şi cu şansele cele mai mari de formare a unei majorităţi parlamentare, care să propună la Cotroceni viitorul premier.

O variabilă care trebuie luată în calcul este prezenţa la vot. Potrivit cercetărilor sociologice, o prezenţă peste 50% la vot îi dezavantajează pe social-democraţi, care au un nucleu dur de electorat, iar şansele de a atrage noi votanţi sunt mici. Ar fi însă un atu pentru cei de la PNL şi USR, care mai pot atrage electorat nehotărât, pe ultima sută de metri, ţinând cont că electoratul de dreapta este cel care oscilează în privinţa preferinţelor de vot.

Potrivit sondajelor interne ale liberalilor, PSD ar avea 38%, PNL, 30%, USR între 10 şi 11%, iar ALDE 6 procente. În Parlament ar urma să mai intre PMP, cu 5% şi UDMR, cu 5%.

Liberalii speră că USR îşi va păstra trendul crescător şi că nu va stagna pe ultima parte a campaniei. De fapt, aceasta este principal condiţie ca PNL să facă noua majoritate în Parlament, alături de partidul lui Nicuşor Dan şi UDMR.  Chiar şi în această variantă, cele trei partide ar ajunge în jurul la 45%, deci la limita formării majorităţii, însă mizează pe sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis.

Pentru că niciunul din marile partide nu va reuşi să atingă 51%, vor conta foarte mult procentele partidelor mici care vor intra în Parlament. În prezent, cu o săptămână înainte de finalul campaniei, atât PMP cât şi UDMR se află în unele sondaje la limită, cu riscul de a nu intra în Parlament. Şanse mici are şi Partidul România Unită, partidul condus de Bogdan Diaconu.

Intrarea în Parlament a mai multor partide pare să avantajeze PNL-ul, pentru că la redistribuire ajung mai puţine procente la PSD. Pe de altă parte, prezenţa formaţiunilor mici în Legislativ va complica negocierile pentru formarea Guvernului.

USR, în faţa PNL

Uniunea Salvaţi România a fost singurul partid care a dat publicităţii rezultatele sodajului de opinie realizat de firma Kantar TNS, în perioada 11-21 noiembrie. Cercetarea s-a făcut prin telefon, pe un eşantion de 1.003 respondenţi, cu marja de eroare de plus-minus 3,1%.  În sondaj, PSD stă cel mai bine, cu 40%, PNL are doar 18 procente, iar USR se află peste liberali, cu 19 procente. Pe următoarele locuri sunt la egalitate, cu 7%, ALDE şi PMP. Liderul PNL Alina Gorghiu comenta cu optimism cifrele prezentate de USR, părând a nu fi deranjată de scorul mic al PNL din sondaj: “Ar fi bine ca USR să aibă 19%, astfel vom putea realiza fără emoții majoritatea necesară pentru investirea unui guvern Dacian Cioloș”, spunea liderul PNL.

19 milioane de români aşteptaţi la vot

Numărul românilor care ar putea vota duminică, pe 11 decembrie pentru alegerile parlamentare se apropie de 19 milioane. Potrivit datelor Biroului Electoral Central, la precedentele alegeri parlamentare, din 2012, s-au prezentat la urne aproximativ 7,7 milioane de români. Alegerile parlamentare îi vor costa pe români peste 227 de milioane de lei.

Urmărește-ne pe Google News