Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat, astăzi, 28 octombrie, că va continua urmărirea penală în cazul a 11 suspecți, dintre care 6 sunt șefii spitalului în timpul pandemiei de până în momentul incendiului de la spitalul Piatra din Neamț. Acesta a avut loc în 17 noiembrie 2020.

Procurorii rețin că au murit 9 persoane, iar două cadre medicale au fost rănite, iar salonul distrus.

Managerii spitalului în perioada incriminată, 31 martie 2020 – 17 noiembrie 2020:

  • 17 martie – 3 aprilie – Toader Mocanu
  • 3 aprilie – 9 aprilie – Florin Ionuț Apostoae
  • 9 aprilie – 17 mai – Daniela Marcoci
  • 17 mai – 20 mai – Marius Ghineț
  • 21 mai – 8 octombrie – Silviu Verzea
  • Din 28 octombrie – Lucian Micu

Procurorii spun că aceștia au fost puşi sub acuzare pentru:

  • ucidere din culpă;
  • vătămare corporală din culpă;
  • distrugere din culpă în formă calificată;
  • neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Concret, procurorii rețin că „din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de manageri interimari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 31.03.2020-17.11.2020, în contextul epidemiei COVID 19 şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin aceea că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID 19”.

Din acest motiv, „suspecții nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI” în condițiile de pandemie”.

Pentru aceleași capete de acuzare, mai puțin neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, e cercetat penal și șeful ATI.

Alte două persoane sunt cercetate pentru că au folosit, “în contextul agoniei unui pacient”, și au lăsat nesupravegheată candela de la care ar fi pornit incendiul.

„Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de inițiere a focului cu consecința incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale”, arată procurorii.

Un medic de la al Secția ATI este acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă în formă calificată, dar și de fals intelectual și uz de fals, după ce “ar fi întocmit și subscris o adresa din data de 18.06.2021, care conține mențiuni false privind îngrijirile acordate pacienților în timpul manifestării incendiului”, spun procurorii. Un alt coleg de-al lui, tot medic ATI, e acuzat de fals intelectual, uz de fals și favorizarea făptuitorului. 

În cauză, și Spitalul Județean din Piatra Neamț a fost acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă în formă calificată. 

Unul dintre manageri, Florin-Ionuț Apostoae, numit politic la începutul lui aprilie de șeful CJ Neamț, Ionel Arsene, a fost condamnat deja definitiv într-un dosar de corupție.

Suspecților li s-au adus la cunoștință, în cursul zilei de 28 octombrie 2021, atât calitatea procesuală, cât și acuzațiile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News