Aceste distincţii se oferă, conform legii, unor personalităţi care au dat dovadă de credinţă, onoare, virtute, fraternitate, filantropie, patriotism, curaj şi devotament faţă de ţară.
Şi Anghel Iordănescu a fost ieri prezent la Palatul Cotroceni, fiind înaintat la rangul de general-locotenent cu trei stele.
În România, cea mai importantă decoraţie e Ordinul naţional Steaua României, care reprezintă şi cel mai vechi ordin naţional. A fost creat în 1864 de Alexandru Ioan Cuza şi a fost acordat în acea perioadă într-un număr redus, doar pentru cei care au contribuit decisiv la Unirea principatelor, de la 24 ianuarie 1859. A fost abrogat în 1948 de regimul comunist şi reînfiinţat în decembrie 1998.
Au fost stabilite 5 grade pentru acest ordin: cavaleri, ofiţeri, comandanţi (comandori), mari ofiţeri, mari cruci.
Steaua României, cea mai mare distincţie
Ordinul Steaua României este cea mai înaltă distincţie oferită de statul român. Un ordin aparte este Steaua României în grad de mare colan, care se oferă în special şefilor de state şi de guverne. Doar trei români au fost decoraţi cu acest ordin, post mortem – în 2007 PF Teoctist, Patriarhul BOR, guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi laureatul Premiului Nobel George Emil Palade.
Cel mai recent posesor al distincţiei Steaua României este şeful STS Octavian Opriş, care a primit-o săptămâna trecută. Cei care au fost decoraţi de-a lungul anilor au o serie de beneficii, printre care: sunt invitaţi de onoare la toate manifestările naţionale, au loc de veci gratuit şi înmormântare cu onoruri militare.

Urmărește-ne pe Google News