dezertarii soldatului. Cand Jenkins a trecut frontiera in Coreea de Nord in 1965, autoritatile de la Phenian nu au pierdut ocazia de a anunta ca dezertarea americanului este o dovada a superioritatii regimului comunist. Singura dovada a faptului ca Charles Robert Jenkins nu a fost ucis au fost mai multe scrisori catre familia sa. „imi pare rau pentru problemele pe care vi le voi crea. stiu ce am de facut. Plec in Coreea de Nord. Spuneti-le celor din familia mea ca ii iubesc foarte mult. Cu dragoste, Charles”, scria intr-una din scrisorile lasate camarazilor sau. De atunci, imaginea fostului soldat a fost folosita intens de propaganda comunista.
In 1980 viata americanului s-a schimbat: a intalnit-o pe Hitomi Soga, o japoneza care fusese rapita de autoritatile comuniste si adusa in Coreea de Nord. La putin timp, s-au casatorit. Intr-un interviu acordat unei reviste nipone, Charles Robert Jenkins a spus ca mariajul a fost unul fericit.
Fericirea conjugala a fost distrusa in 2002, cand guvernul japonez a reusit sa obtina pentru cetatenii sai tinuti captivi in Coreea de Nord dreptul de a-si vi-zita familiile. Printre acestia s-a numarat si sotia soldatului american, careia insa nu i s-a mai permis sa se intoarca in Coreea comunista.
Americanul a respins biletul de avion care i-ar fi permis sa paraseasca tara, oferit de premierul nipon Junichiro Koizum, sub pretextul ca ar fi arestat de autoritatile americane pentru dezertare. Soldatul spune ca duce o viata fericita in statul stalinist si ca singura sa dorinta e sa fie din nou impreuna cu sotia sa. Nepotul sau care traieste in SUA a declarat presei ca nu crede ca unchiul sau a dezertat, ci a fost rapit si dus cu forta in statul comunist.