italieni reținuți pentru asasinarea jurnalistului slovac Jan KuciakIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

”Acesta este ultimul articol semnat de colegul nostru Jan Kuciak. Acesta este ultimul topic la care a lucrat. Nu a putut să-și termine articolul și să-l publice din cauza faptului că el și partenera sa, Martina Kursnirova, au fost uciși”, au scris colegii tânărului de la site-ul de investigații Aktuality.sk.

Redăm în continuare articolul neterminat al lui Jan Kuciak.

”În urmă cu 40 de ani, un italian pen nume Carmine Cinnante a ajuns în orașul Michalovce. Într-o dimineață a pornit în Fiatul său către orășelul Novosad, aflat la 40 de kilometri distanță de Michalovce, unde stătea alături de iubita lui, Lydia.

Cinnante se îndrepta către Italia. I s-a alăturat un slovac pe nume Jan, căruia îi promisese să-i găsească de muncă. În districtul Michalovce, fiecare a patra persoană aptă de muncă era neangajată la acea vreme.

Când cei doi conduceau pe șosea, apropându-se de drumul principal dintre localitățile Porostov și Ostrov în districul Sobrance, au văzut o patrulă a poliției. Fiatul Punto, cu numere de înmatriculare din Italia, a început să meargă, brusc, în marșalier.

LIVE TEXT | Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump, declarat câștigător în primul stat-cheie
Recomandări
LIVE TEXT | Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump, declarat câștigător în primul stat-cheie

Polițiștii au început să fie suspicioși de comportamentul omului și au oprit mașina pentru a o verifica. Pe bancheta din spate au găsit o valiză neagră din lemn care avea înăuntru o pușcă, 50 de gloanțe și o revistă.

Era o mitralieră cehoslovacă, funcțională, model 26, cu laser, dar cu numărul de producție șters.

Potrivit experiților, valiza era făcută special pentru a depozita mitraliera. Cinnante a fost acuzat de posesiune ilegală de arme și un judecător din Michalovce l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

La acea vreme, procurorul s-a adresat italianului după calitatea de ”antreprenor cu afaceri în Slovacia în domeniul agriculturii.”, a scris Jan în investigația sa.

În continuare, tânărul jurnalist a relatat că, după câteva luni, Cinnante a foste arestat, motivul fiind introducerea de arme de foc în Italia pentru mafia din peninsulă, în special pentru ‘Ndrangheta, a cărui șef era Guirin Iona. Din același grup făcea parte și Cinnante, un bărbat pe care autoritățile slovace l-au știut drept atreprenor în agricultură.

”Totuși, Cinnante nu a fost singurul italian care cu legături cu mafia care și-a găsit a doua casă în Slovacia. Au început să facă afaceri, să primească subvenții, să atragă fonduri UE și, în mod special, să construiască relații cu oamenii politici influenți, chiar și cu membri ai Guvenrului Republicii Slovace.

Mircea Geoană, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „România este, în continuare, un loc în care șmecherii par să se descurce mai bine” | EXCLUSIV
Recomandări
Mircea Geoană, interviu integral la 55 de întrebări – powered by Libertatea: „România este, în continuare, un loc în care șmecherii par să se descurce mai bine” | EXCLUSIV

La acel timp, în Italia, aveau foarte multe probleme cu legea”, a mai scris jurnalistul.

Jan a mai arătat că la o fermă dintre localitățile Dvorianka și Parchovany, în districtul Trebisov, mafiotul Cinnante se întâlnește cu Antonio Vadala, care avea și el probleme cu poliția în Italia. Pe trei februarie 2003, o judecătorie din Regio Calabria, în sudul Italiei, a condamnat la închisoare 9 oameni într-un caz în care era implicat alt clan mafiot – Libri. Libri este unul dintre cele mai puternice clanuri care fac parte din gruparea ‘Ndrangheta. Printre cei acuzați era și Antonio Vadala, născut în orășelul Bova Marina, în sudul Calabriei.

”În 2009, au ieșit mai multe informații la iveală, conform cărora un om de afaceri necunoscut pe nume Antonio Vadala plănuiește să construiască două fabrici în parcul industrial Luenec, în care urma să investească 70 de milioane de euro.

Deși proiectul a fost amânat eventual, Vadala a devenit un ”atreprenor al energiei”. Așa l-a numit fostul ministru al Energiei Pavlo Rusko, care acum este acuzat pentru că a ordonat o asasinare.

Paradoxal, el și-a amintit de Vadala prin șefa consilierului statului Maria Troskova, care lucrează cu primul ministru Robert Fico.

Alegeri SUA 2024. Donald Trump spune că se așteaptă la „o mare victorie”
Recomandări
Alegeri SUA 2024. Donald Trump spune că se așteaptă la „o mare victorie”

”Ea obișnuia să muncească pentru noi. A fost cu mult timp în urmă, cu vreo patru ani. Dar atunci, ea s-a întâlnit cu un atreprenor cu rădăcini italiene, care, pe lângă alte lucruri, a fost implicat în construirea unor stații de energie cu panouri solare și s-a dus să muncească cu el”, a spus Rusko la acea vreme.

Faptul că a continuat să muncească în continuare cu Fico la Guvern nu l-a surprins foarte mult: ”Credeam că nu o să se întâmple atât de rapid. Practic, nu m-a surprins, deoarece înțeleg foarte rapid cum să-mi fac lucrurile în viață”.

Troskova și Jasan

În agust 2011, Vadala și Maria Troskova au fondat Gia Management. Troskova a părăsit compania un an mai târziu și a devenit asistentul parlamentarului Viliam Jasan. Jasan nu voia să spună presei unde a găsit această femeie cunoscută drept fotomodel și a participat în finala Miss Univers 2007. El a spus doar că un prieten i-a recomandat-o(…). Totuși, în mai puțin de un an, în martie 2015, Maria Troskova și-a dat demisia și a început să muncească pentru premierul Fico la biroul său guvernamental. În 2016, Jasan s-a agajat și el acolo. Primul ministru l-a numit directorul biroului și secretar de stat în Consiliul Securității. Adițional, Jasan a mai primit un post înalt în serviciul de securitate. Fiind secretar al consiliului, el îi răspundea direct lui Fico.

Jasam participă la întâlnirile Consiliului Securității, elaborează sumare către Fico și este responsabil pentru documentarea activităților consiliului.

Astfel, el trebuie să acceseze toate documentele și informațiile consiliului, a cărui treabă este să asigure funcționalitatea sistemului de securitate a țării și, la vreme de război, să asigure puterea guvernului. Totuși, Jasan a dovedit că are legături cu un om care a lucrat direct cu mafia italiană.

Relația dintre Jasan și Vadala poate fi demonstrată special în afaceri. Policianul din partea partidului aflat la putere SMER-SD a deținut o firmă de securitate privată numită Prodest, iar Vadala și colegii săi au cumpărat firma. Pe lângă acest aspect, fiul lui Jasan, Slavomir, încă are o societate pe acțiuni cu italienii numiți AVJ Real.

Adioțional, când una dintre companiile lui Vadala a dat faliment recent, s-a descoperit că Vadala a pretins un serviciu de securitate privată în care Jasan și fiul său au fost implicați în trecut. Asta înseamnă că cei doi oameni au acces zilnic la prim-ministrul Slovaciei Robert Fico”, a mai scris jurnalistul.

Totodată, gazetarul a mai arătat că existe alte legături între Antonio Vadala și politica. De exemplu, contabila lui Vadala , Monika Corejova, a participat la alegerile parlamentului regional în trecut, Vadala ajutând-o financiar în campania electorală.

În ziua alegerilor, Vadala transmitea că toată lumea trebuie să voteze cu ”Numărul 16 SMER și putem să ne asigurăm că de mâine Slovacia este în mâini bune”. În timpul campaniei, el se declarat că plănuiește să viziteze conferința SMER, numind SMER `partidul nostru`, a punctat jurnalistul.

”Vadala și prietenii săi italieni aveau probleme cu legea în Slovacia. Într-un număr de proceduri penale au evitat, totuși, justiția.

(…)

Cazul numărul unu a avut loc în Slovacia, în 2013. Într-o dimineață de toamnă, angajații unei companii în orașul Trebisov au găsit un pachet ciudat la intrarea în firmă, o pungă care atârna de gard, care conținea chibrituri, trei gloanțe funcționare și un buchet funeral. Era înfășurat într-o bucată de hârtie cu numele ”Jerad” pe ea. Era numele șefului firmei Gerhard, dar scris greșit. Trebuia să fie o avertizare din partea unui competitor care a fost urmată de amenințări de moarte. Numele Jerad era folosit de un italian care cerea din partea companiei lui Gerhard aproximativ 40 de hectare de pământ arabil, însă Jerad a ignorat amenințarea la început. A raportat-o la poliție când un angajat al firmei sale a fost amenințat la fel.

(…) După doi ani de investigație, o rudă de-ale lui Vadala, Sebastiano, a fost condamnat la închisoare pentru crimă”, susține Ján Kuciak.

(…)

”Antonio Vadala și Carmine Cinnante nu acționau individual în Slovacia. În partea estică a țării, după o coordonare reciprocă, patru reprezentanți ai familiei Calabria din Italia, locul de naștere al ‘Ndrangheta, oprează acolo.

Pe lângă familiile Vadala și Cinante, acolo sunt și familiile Rods și Catropoves. Agricultura a devenit principala lor afacere în Slovacia. Dețineau și încă dețin zeci de companii. Bunurile lor imobiliare valorează milioane de Euro și controlează sute de mii de hectare de pământ, pentru care primesc milioane de euro în subvenții. Între 2015 și 2016, companiile din jurul acestor familii au încercat să ia 8 milioane de Euro în plăți directe de la Agenția de Plăți a Agricuturii și alte sude de mii de euro din diferite proiecte.

Eligibilitatea acestor plăți este pusă sub semnul întrebării”, a punctat jurnalistul slovac, care mai afirmă că familiile mențioante anterior s-au mai ocupat și de spălat bani și de trafic de cocaină. Pentru traficul de droguri, mai mulți membri ai familiei Vadala au fost arestați, alături de alte zeci de mafioți italieni.

Din nefericire nu se cunoaște concluzia acestui material jurnalistic de investigație, pentru cu autorul a fost ucis.

Introducere în situația din Slovacia

Robert Fico (primul ministru) se află la putere din 2006, cu excepția a doi ani în perioada 2010-2012, când țara a fost condusă de o coaliție de dreapta. Modul în care a condus executivul a fost caracterizat nu numai de scandalurile de corupție, dar și de o senzație că investigațiile făcute de presă vor rămâne nepedepsite.

Primul ministru nu are legături personale suspicioase, cu câteva execepții notabile. În anul 2012, ziarul SME a lansat o înregistrare în care ”o voce similară cu a premierului FICO” (o frază folostă de presa locală pentru a se profeza de procese) se laudă către donatori partidului SMER folosind ”prorpiul cap” pentru a obține 75 de milioane de coroane slovace (2.5 milioane de euro) pentru campania electorală. Banii nu au apărut niciodată într-un registru oficial, iar Fico a negat că a făcut această declarație. Iinvestigația a fost oprită.

În alt caz, un document emis de un serviciu secret slovac arată că Fico și mâna lui Dreaptă Frantisek Hatar s-au întâlnit cu un oligarh local pe nume Jaroslav Hascak, și au distucat susținerea financiară pentru campania SMER-SD, precum și politici interioare și nominalizări personale.

Pentru doi ani, SMER-SD a întâmpinat acuzații că acoperit fraudele de TVA ale lui Ladislav Basternak, un afacerist apropiat SMER-SD, care a făcut afaceri cu ministrul de Interne Robert Kalinak și care deține complexul de apartamente de lux Bonaparte, unde Fico locuiește cu familia lui. Interesant, prmierul refuză să se mute, deși Basternak este inculpat în mau multe cazuri penale.

Basternak a cerut să fie aplicat principiul pocăinței și a dat înapoi statului 1.7 milioane de euro, bani pe care i-a primit din rambusări de TVA, pentru a evita inculparea. Dar mai mulți avocați nu au fost de acord cu această metodă și, în acest moment, cazul se află în mâinile procurorului.

Fondurile europene au fost o sursă constantă de îngrijorări în Slovacia – țara nu a reușit să atragă fonduri locale, în principal din cauza procedurii complicate de aplicare, despre care criticii spun că a fost concepută pentru a ține banii în mâinile acoliților.

Acuzațiile de fraudă, abuz și corupție în distribuția banilor europeni sunt la ordinea zilei în Slovacia. Pe de altă parte, în zonele de infrastructură publică, ele rămân o sursă principală de investiție publică.

Mai jos puteți vedea un grafic cu legăturile dintre mafia italiană și politicienii slovaci.

FOTO | #AllForJan. Articolul nepublicat de jurnalistul slovac Ján Kuciak, ucis în propria casă

Cum au transformat infractorii slovaci statul într-o vacă de muls

Slovacia nu a fost țara unde infractorii obligă antreprenorii mici, se practică prostituția sau dau tunuri fostelor companii de stat. Aceste obiceiuri din anii ’90 sunt de mult apuse. Asta nu înseamnă, totuși, că infracțiunile au dispărut complet în Slovacia.

Hoții și-au schimbat tactica și au conceput jocul de hoție în forma unei scheme de sustras finanțe publice.

Tranziția către frauda sofisticată

”Când infractorii au descoperit că nu-și mai pot face treabă așa cum și-o făceau în trecut, ei au descoperit că TVA-ul. Este cea mai mare sursă de venituri a guvernului”, a descurs dezvoltarea țării în noul mileniu, Decanul Facultății de drept la Universitatea Comenius Jozef Centes, care mai deține funcția de procuror.

Un exemplu clasic este cunoscut drept caruselul fraudei TVA. Acesta este bazat pe o rețea de companii afiliate care fac schimburi fictive între ele (ele eliberează facturi fără plată). Câteva companii în acest lanț cer statului, ulterior, să returneze TVA-ul pe care deja l-au plătit.

Compania, care este ultima piesă în acest lanț, ar trebui să plătească TVA-ul către stat, dar aceasta va fi închisă înainte să fie taxată.

Slovacia are o poziție nefondantă în cadrul UE. Potrivit ultimelor statistici lansate de Eurostat, Slovacia pierde 2.3 miliarde de euro anual pe frauda TVA-ului.

Exemple concrete

Cel mai faimos caz a fost cel care l-a implicat pe Mikulas Vareha, care a fost numit „Regele regiunii Zemplin”. Acest om a furat finanțe publice în valoare de 58 de milioane de euro din TVA și a ajuns după gratii pentru 11 ani.

Slovacii sunt familiari cu mita șefului oficiului de taxe în orașul Samorin. Frații Salman, afaceriști implicați în acest caz, au fost tirmiși la închisoare pentru 6 și 7 ani.

Subvențiile pentru fermieri

Pe lângă TVA, infractorii au descoperit și subvențiile, pentru agricultură și energie verde. În Slovacia sunt cazuri reculate de fraudarea subvențiilor pentru femieri. Oamenii care fraudează statul caută cel mai des să ridice fondurile pentru multe alte zone decât dețineau inițial. Alternativ, ei pot cere subvenții pentru terenuri pe care nici nu le-au văzut și animale pe care nici nu le țin.

În 2016, Biroul Suprem de Audit a criticat agenția de stat care oferă bani fermierilor pentru angajații săi care evaluează alocările subvențiilor într-un mod netransparent.

Interesul în energia verde

Și potențialul energiei verde a fost observat. În 2009, guvernul lui Robert Fico a decis să suporte construcția unor stații de energie solară în țară.

Un numă re afaceriști influenți, precum și companii necunoscute, au intrat în afacere imnediat după ce statul a anunțat prețuri generoase de cumpărare (de 8 ori mai mari decât prețurile de pe piață).

La acea vreme, statul a început să acorde licențe pentru construcția stațiilor solare de energie. Totuși, tot procesul a fost foarte netrasparent, iar pemrisiunile au fost acordate pe principiul ”primul venit, primul servit”. Procesul de licențiere a fost mai târziu criticat de noua conducere a Ministerului Economiei, condus de Juraj Miskov.

Acordarea subvențiilor a fost investigată de Biroul European Anti-Fraudă (OALF).

Echipa specială

Prețiosul guvern al lui Robert Fico a realizat că situația finanțelor publice devine de nesuportat. Miliardele de euro furate lipsesc din trezoreria statului.

Așadar, așa numită ”Cobra taxelor” a fost creată în urmă cu șase ani. Este vorba despre o echipă specială care se focusează pe frauda TVA-ului. Până acum, echipa a recuperat fradă din TVA în faloare de peste 700 de milioane de euro.


Editorial de Claudiu Săftoiu. În al 21-lea rând – la revedere, Tudorel Toader!

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Alegătorii se duc la urne pe o vreme urâtă, cu furtuni și ninsori anunțate
Știrileprotv.ro
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale în SUA 2024. Alegătorii se duc la urne pe o vreme urâtă, cu furtuni și ninsori anunțate
Sorina Docuz si Robert Negoiță au evitat să vorbească despre motivele reale ale divorțului. Neașteptat, ce a ieșit la iveală, la ani buni distanță: "Am rămas..." Acum s-a aflat tot!
Viva.ro
Sorina Docuz si Robert Negoiță au evitat să vorbească despre motivele reale ale divorțului. Neașteptat, ce a ieșit la iveală, la ani buni distanță: "Am rămas..." Acum s-a aflat tot!
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
Libertateapentrufemei.ro
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Republicanii se pregătesc să deschidă șampania. Update
FANATIK.RO
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris pentru Casa Albă. Republicanii se pregătesc să deschidă șampania. Update
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
GSP.RO
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
SURPRIZĂ în showbiz-ul autohton! Celebrul prezentator s-a căsătorit în secret cu partenera lui, cu care are o relație de mulți ani
Elle.ro
SURPRIZĂ în showbiz-ul autohton! Celebrul prezentator s-a căsătorit în secret cu partenera lui, cu care are o relație de mulți ani
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă! Povestea te ține cu sufletul la gură până la final!
Unica.ro
Filmul de pe Netflix vizionat de peste 20 de milioane de ori în doar câteva zile de la lansare. Toată lumea se înghesuie să îl vadă! Povestea te ține cu sufletul la gură până la final!
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Financiarul.ro
Ciocolata Dubai, țeapă de zile mari. Ce conține, de fapt
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Observatornews.ro
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Horoscop 6 noiembrie 2024. Săgetătorii pot provoca o discrepanță destul de mare între felul în care evaluează situațiile și ce cred cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 6 noiembrie 2024. Săgetătorii pot provoca o discrepanță destul de mare între felul în care evaluează situațiile și ce cred cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI