Adrian Stoica, directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare, ne-a declarat ca anul acesta vor fi 1.125 de variante de subiecte, pentru 225 de tipuri de probe. Absolventii de liceu trebuie sa sustina doua probe orale si patru scrise, iar cei care au studiat in limba materna, inca doua probe la aceasta disciplina (oral si scris). Patru probe sunt la discipline de specialitate si la alegere; 36 de discipline de cultura generala; 45 tehnice si 11 culte religioase.
Adrian Stoica, „seful subiectelor”, stie cateva „ponturi” pentru obtinerea unei note cat mai mari:
fara fituici si copiute – pentru ca anul acesta exigenta este sporita;
chiar daca se stie mai slab pregatit, candidatul ar trebui sa se prezinte la examen;
sa citeasca atent cerintele;
sa fie atent la desene sau schite;
sa rezolve mai intai subiectele cunoscute;
subiectele care dau dureri de cap sa fie lasate la „coada”;
sa nu se grabeasca sa iasa din sala de concurs inainte de a studia bine intrebarile si raspunsurile;
sa fie atenti la redactare, la asezarea in pagina, la normele de gramatica;
la probele in limbi straine sa foloseasca expresii si cuvinte cunoscute.
„lapsusul” se trateaza cu sinonime.
Acesta va fi ultimul Bacalaureat „pe stil vechi” intrucat generatia de absolventi din 2003 a invatat cu zeci de manuale alternative, imposibil de studiat in totalitate. „Generatia 2003 va trebui sa rezolve subiecte din texte nestudiate in scoala, necunoscute.
La stiintele exacte, problemele se rezolva in acelasi fel, indiferent de manual, dar la celelalte discipline acest lucru nu este posibil. De aceea, subiectele vor fi elaborate plecand de la texte nestudiate. De exemplu, se va da un text si se vor cere fie caracterizarea personajului principal, fie analiza literara sau altceva din ceea ce a studiat”, ne-a declarat Adrian Stoica, directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare.