Tabloidul britanic a dat de urma ultimul nazist care se va confrunta cu justiția. Gregor Formanek era gardian într-un lagăr de concentrare unde 100.000 de prizonieri au murit în timpul Holocaustului. El este acuzat de „uciderea crudă și perfidă” a 3.300 dintre ei.
Formanek a lucrat pentru SS în lagărul Sachsenhausen, în Oranienburg, la 50 de km nord de Berlin. Deschis în 1936, a fost văzut ca un teren de antrenament pentru exterminarea în masă pusă la cale Hitler .
Rosalyn Peake, în vârstă de 66 de ani, al cărei tată evreu Leslie Kleinman se afla în lagăr, a declarat: „A supraviețuit doar pentru că a mințit că avea 14 ani în loc de 16. E un act de justiție pentru mine ca numele lui Formanek să fie făcut public. Și e vital pentru generațiile viitoare să învețe din asta”.
Carmen Whitmore, 68 de ani, al cărei unchi, pilotul din Marea Evadare Jimmy James, a fost la Sachsenhausen, a vorbit și ea despre Formanek: „Este într-adevăr important dacă acest om este unul dintre ultimii naziști condamnați pentru crimele din Doilea Război Mondial”.
The Sun l-a găsit pe Formanek trăind într-un apartament de 460.000 de euro, într-o suburbie modestă din Frankfurt. Vecinii lui credeau că e un manager de companie pensionar.
Întrebat de reporter dacă este nazist, el a insistat cu o altă întrebare: „În primul rând, spune-mi cine ești”. Soția lui a încercat să intervină: „Nu strigați că era din SS. Oamenii se vor întreba ce se întâmplă.”
Peste 200.000 de prizonieri au trecut prin Sachsenhausen, un lagăr de muncă cu o cameră de gazare și laboratoare pentru experimente medicale.
În urmă cu câteva săptămâni, procuratura din Gießen l-a acuzat pe bărbatul din provincia Main-Kinzig de implicare în crime violente. „Este acuzat că a contribuit la crimă în peste 3.300 de cazuri, între iulie 1943 și februarie 1945”, a declarat Thomas Hauburger, purtătorul de cuvânt al parchetului.
În lagărul de concentrare Sachsenhausen (Brandenburg), Formanek, în calitate de membru al gărzilor SS, se spune că „a sprijinit uciderea crudă și perfidă a mii de prizonieri”. Zeci de mii au fost uciși prin maltratare, muncă forțată, condiții de viață inumane, experimente medicale, împușcături în gât și într-o cameră de gazare.
Alți trei oameni au fost investigați, dar sunt prea infirmi pentru a fi judecați.
Tribunalul regional din Hanau (Hesse) trebuie acum să decidă dacă admite acuzațiile împotriva lui Formanek. Potrivit unui expert, el este considerat a avea capacitatea limitată de a fi judecat. Probabil ar fi ultimul gardian din Sachsenhausen care ar trebui să răspundă pentru acțiunile sale.
Bild are documente despre Formanek din Arhivele Federale și arhiva de documente Stasi. O fișă de la Biroul Principal al Personalului SS atestă că Formanek, care s-a născut în România, la Arad, ca fiu al unui maestru croitor vorbitor de germană, a intrat în SS la 4 iulie 1943 și a aparținut Batalionului de Gardă Sachsenhausen.
demostene1 • 27.09.2023, 18:09
In Romania ăștia care au fost comuniști și torționari au primit pedeapsa de a fi primari, parlamentari și în general politicieni pe viață cu executare