- Din Tulcea la Sulina transportul se face doar pe apă, iar echipajului unei ambulanțe transportate cu vaporul îi ia și peste o oră să intervină.
”Nu le pasă de orașul ăsta și e trist”, spune un medic tulcean, referindu-se la Sulina, capul de pod al civilizației Deltei, la vărsarea în mare.
Majoritatea populației din Sulina este îmbătrânită, iar vârstnicii sunt cei mai expuși în fața coronavirusului.
Ultimul medic UPU a fost detașat la începutul lui ianuarie în Tulcea. ”Acum, în Sulina au rămas doi medici de familie. Ei fac tura de 7 ore și mai este un medic pediatru. Nici unul nu are o competență de urgență, măcar cea pe care o poți obține printr-un curs, se dă un atestat să faci și alte lucruri în plus la pacienți. Acești medici de familie nu au aceste competențe, de UPU. Este ilegal și pentru ei să lucreze așa”.
Când, în ianuarie, a fost făcută mutarea care a lăsat Sulina orfană de medici de urgență, nu s-a luat în calcul epidemia, așa cum nu s-a luat în calcul în mai multe zone ale sănătății României, de la dotare la antrenament.
Soluția? ”Să fie mutat cineva din Tulcea, unde sunt 5 medici urgentiști, dar și medici de familie care au competențe pe urgențe”, a răspuns medicul tulcean.
Medic de la Spitalul Sulina: Alo!!! 112, avem nevoie de o ambulanță
Problemele au lovit deja Sulina, chiar și fără nici un caz de COVID-19.
”Au fost două situații destul de grave acum 4 zile, pacienți cu probleme respiratorii și oxigen scăzut. Medicii din Sulina au sunat la 112 și au chemat o ambulanță de la Tulcea”, spune medicul.
Într-un târziu, unul dintre pacienți a fost transportat și internat la secția pneumoftiziologie din Constanța, iar cel de-al doilea a fost internat la secția de boli infecțioase din Tulcea.
Ambulanța de Tulcea vine după o oră jumătate
”Până la Sulina sunt undeva la 38 de mile fluviale, adică în jur de 60 km. Iar timpul în care vine ambulanța depinde foarte mult de starea vremii: dacă e vântul puternic, dacă sunt valuri, se poate ajunge și la o oră și jumătate”, a mai spus medicul.
Mai mult, în zonele rurale de lângă Sulina nu sunt dispensare, iar aceiași medici se ocupă și de locuitorii din zonă. Au repartizate câte trei, patru sate fiecare. Într-una dintre cele mai singuratice și vulnerabile zone ale țării, oamenii așteaptă o derogare de la pandemie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro