„Nu doctore, nu pot face AstraZeneca. Dar nu pentru că mi-e frică, ci pentru că rapelul pică pe 11 iulie. Și deja am rezervări”.

Ca și cum nu ar fi întâmpinat destule obstacole, serul dezvoltat de compania anglo-suedeză și de Oxford se lovește acum în Italia de „problema vacanței”.

Și pare a fi una dintre cele mai dificile probleme, chiar mai greu de rezolvat decât teama de tromboze.

Conversația de mai sus a fost relatată pentru La Repubblica de Alberto Chiriatti, medic și secretar adjunct al Federației Naționale a Medicilor Generaliști.

„Dintre miile de motive pe care pacienții le invocă acum pentru a refuza vaccinul AstraZeneca, acesta are un adevăr incontestabil”, spune el.

Pe de altă parte, protocolul recomandat de Agenția Italiană a Medicamentelor spune foarte clar că rapelul la acest ser se va face după 12 săptămâni.

„Problema-cheie este certificatul de vaccinare, care poate fi obținut abia după a doua doză. Fără el ești forțat să îți faci test înainte de călătorie și apoi riști să te infectezi”, explică Chiriatti.

Salvarea ar putea veni de la Johnson & Johnson

În acest moment, problema este simțită mai puțin. Dar pe măsură ce trece timpul ne vom apropia periculos de mult de programarea unui rapel în „sfânta” lună august, explică doctorul.

O problemă va fi și pentru medicii de familie: marea majoritate a cabinetelor se închid în această lună de vacanță.

Va fi tot mai greu să găsești pacienți dispuși să își facă vaccinul AstraZeneca, spune medicul, care are totuși o predicție: „în următoarele 15 zile vom vedea o relansare majoră a vaccinului Johnson & Johnson”.

Avizat de Agenția Europeană a Medicamentului săptămâna trecută, Johnson & Johnson a fost distribuit în Lazio deja, dar nu s-a bucurat de mult succes – doar 200-300 programări pe zi în această regiune, în centre care au o capacitate de până la 1.000 de doze pe zi.

„În curând, toată lumea va înțelege cât de convenabil este acest vaccin care îți permite să rezolvi problema certificatului de vaccinare cu o singură doză. Și ar fi bine ca asta să se întâmple, deoarece altfel e greu să ne închipuim că vom atinge imunitatea de grup până la vară”, spune medicul.

Exact acesta este motivul pentru care medicii de familie cer acum doze de Johnson & Johnson.

„S-a hotărât să fie distribuit doar în centre, lăsându-ne pe noi, medicii de familie, cu Pfizer și AstraZeneca”, observă Chiriatti.

„Și primesc informații tot timpul de la colegi, care îmi spun că pacienții așteaptă și o lună pentru Pfizer, doar ca să nu primească AstraZeneca. Pe de altă parte, regiunea Lazio permite oamenilor să își aleagă vaccinul, iar ei știu asta”, mai spune medicul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News