De peste 33 de ani, o bucuresteanca nu face altceva decat sa inoade par uman, sa-l fiarba si sa-l coafeze, pentru a produce peruci de prima mana. Acest lucru nu este deloc usor, pentru o singura peruca fiind necesare mii de fire de par si zeci de ore de munca. Fiind cunoscuta si peste Ocean, bucuresteanca a avut numerosi clienti americani.
„Pe vremea lui Ceausescu erau cursuri speciale de peruchieri, insa dupa maximum doua luni, elevii isi luau lumea in cap preferand sa devina frizeri, o meserie mai banoasa si mai putin migaloasa decat cea de peruchier. Am inceput la Teatrul Bulandra, apoi m-am specializat si am lucrat la Cooperativa Igiena, dar de aproape 10 ani singura sectie cu acest specific s-a desfiintat si am ramas singura persoana care mai face peruci in Romania”, si-a inceput povestea Emilia Vasiliu, acum in varsta de 50 de ani.
„Am inceput sa lucrez cu parul uman la 16 ani, dar pot spune ca atunci faceam adevarate „maturi” de pus capul actorilor, pentru ca perucile respective nu erau finisate. Dupa ce am inceput sa lucrez pentru oameni care urmau sa iasa cu ele pe strada, a trebuit sa fiu extrem de atenta ca nimeni sa nu sesiseze ca, de fapt, clientul meu este, in realitate, chel sau cu inceput de calvitie. Acesta e idealul spre care tind cu fiecare peruca nou-facuta”, ne-a mai spus Emilia.
Pana acum, aceasta a confectionat atatea peruci, incat le-a pierdut numarul, iar despre numarul firelor de par care i-au trecut prin mana, spune ca se ridica la ordinul zecilor de milioane.
„Nu sunt masina sa tin minte astfel de lucruri. Va spun doar ca o peruca se face foarte greu. In primul rand trebuie procurat parul – o adevarata aventura, cel de dimensiuni de peste 20 de centimetri fiind extrem de greu de gasit.
Acesta il sortez in functie de marime si culoare, dupa care, in functie de cerinta clientului, il amestec pentru a obtine o anumita nuanta sau il vopsesc. In proportie de 80 la suta vin la mine femei, majoritatea trecute de 30 de ani. Sunt fie spane, fie femei care urmeaza tratamente cu citostatice pentru combaterea cancerului.
Odata ce-si pun peruca pe cap, starea de spirit a acestora se schimba, pentru ca lumea inceteaza brusc sa se mai uite ca la niste curiozitati.
Barbatii de astazi nu mai sunt sunt frustrati ca chelesc, cum gandeau acum 20 de ani, ci se tund zero. Am multi clienti trecuti de 70 de ani! Nu stiu ce e in capul acestora, dar nu ii intreb nimic, pentru ca oamenii prefera discretia totala.
Parul spalat il descalcesc cu o perie imensa, dupa care il aplic pe calota (un fel de panza tratata) facuta dupa marimea capului clientului. In partile laterale si in spate, aplicarea parului este mai usoara, dar in partea superioara implanturile trebuie facute cu mare grija. Pe un singur centimetru patrat trebuie sa fac cel putin o suta de implanturi, legand si inodand cate trei fire deodata.
Dupa trei mii de fire atasate perucii imi vine sa ma urc pe pereti, dar nu am ce face. Singura problema care ma opreste din munca sunt ochii, ce obosesc tot mai rau”, ne-a mai marturisit Emilia. Daca unii isi fac peruci de nevoie, sunt multi care isi comanda o peruca pentru diferite ocazii. „Chiar acum am facut o peruca unui tinerel, pentru 2,5 milioane lei, ce spunea ca vrea sa le faca o surpriza prietenilor, sa apara la o petrecere cu plete.
Altii vor o barba falsa, altii doar o mustata sau cioc. Acestea sunt mult mai ieftine, iar numarul de cereri este tot mai mare. Pentru a face o barba creata, parul trebuie tinut in apa fiarta, uscat intr-un anumit fel, pieptanat si tuns cu grija. Acum nu este nici o problema daca cineva comanda asa ceva, dar pe vremea lui Nicolae iti trebuia o permisiune speciala. Cine era persoana, cu ce ocazie va purta barba, unde s.a.m.d. Trebuia sa declare tot.
In strainatate perucheria se face pe bani seriosi, nu ca aici. Eu nu ma pot plange, pentru ca am clienti si din America, ce au aflat de mine din vorba-n vorba”, ne-a mai spus peruchiera.
Chiar daca pare greu de crezut, barbatii au mai mare grija de aspectul perucilor. „Le aduc mai des la spalat, nu le incalcesc si le pot purta in acest fel ani si ani de zile. Unele femei reusesc sa transforme perucile in carpe.
Cel mai des sunt comandate perucile cu breton, dar le poate face si cu carare intr-o parte sau pe mijloc, dirijand parul inca din faza de implantare”, ne-a spus sotul peruchierei, Cristian, care se ocupa de aprovizionarea cu materiale.
„Peruca o fac astfel incat sa avantajeze persoana care o poarta. Parul il incretim sau il facem sa stea lins, usor ondulat sau drept. Inainte de a o da clientului, peruca o tund si o coafez, la fel ca orice par normal. La barbatii ce vor barba-cioc, adaptam culoarea in functie de culoarea tenului, a parului. Nu ne intereseaza ce intentii au. De cateva ori am facut barbi si pentru Mosi Craciuni. Avem o substanta speciala care se aplica pe piele si de care peruca se lipeste instantaneu, fie ca este capilara, fie faciala. Pe viitor, mi-ar placea sa fie cineva pe care sa-l invat aceasta meserie, pentru ca este una pe cale de disparitie”, a adaugat Emilia Vasiliu.