La cativa kilometri de Buzau, pe drumul spre Brasov, in satul Colti, pamantul ascunde “Piatra Soarelui”. Intre cele doua razboaie, chihlimbarul s-a exploatat in mina, dar acum oamenii cauta bucatile de rasina fosilizata in raul care strabate satul. Si pentru ca aceasta piatra semipretioasa i-a facut vestiti in lume, locuitorii din Colti au vrut sa-si arate multumirea ridicand “Muzeul Chihlimbarului”, care adaposteste una dintre putinele colectii de acest fel din lume.
Gheorghe Cristian, ultimul slefuitor de chihlimbar din Colti, ne-a vorbit despre felul in care piatra din mina s-a transformat in coliere, cercei sau pipe pentru mai-marii vremii.
“Tot chihlimbarul din Colti a trecut prin mainile mele”, ne spune Gheorghe Cristian, ultimul slefuitor de chihlimbar din Romania. Extragerea chihlimbarului a fost interzisa oficial inca din 1948, dupa falimentul minelor de la Colti, din 1937, insa localnicii mai cauta si astazi “Piatra Soarelui” ori de cate ori ploile spala versantii de pamant. Si totusi, pietrele de culoarea mierii nu se lasa usor descoperite. Nea Gheorghe are 82 de ani si, pana acum, norocul nu i-a scos in cale nici una din minunile pe care le-a transformat de-a lungul timpului in bijuterii, nasturi sau porttigarete pentru “stabii de la partid”.
“Mama si fratele meu aveau noroc la gasit chihlimbar. Eu doar m-am priceput sa-l slefuiesc”. De doi ani insa, nici macar asta nu mai face. L-au tradat degetele si ochii. Ii privim mainile si intelegem de ce nea Gheorghe a lasat in urma o pasiune care l-a insotit aproape o viata pe fostul secretar de la primaria din Colti. “Aveam cinci sau sase ani cand am intrat in atelierul unui vecin care slefuia chihlimbar. Mi-a placut atat de mult, incat l-am rugat sa ma invete si pe mine”. De atunci s-a scurs aproape o viata de om. Din care nu lipsesc legendele.
“In 1952, s-a dus vorba ca se cauta o bucata de chihlimbar pentru pipa lui Stalin. Eu aveam una, dar n-am vrut s-o dau. Intr-o zi, in timp ce eram la o sedinta de raion, au venit niste oficiali la sotia mea si i-au spus ca trebuie sa le dea chihlimbarul. Asa am devenit donator fortat pentru Stalin. Era o bucata de vreo 500 de lei, in conditiile in care salariul lunar era de 244 de lei”.
In Colti, chihlimbarul a scris o istorie a saraciei si naivitatii. Din 1920 pana in 1937, sute de kilograme de chihlimbar au fost scoase cu mana din galeriile sapate in sat. “Nu s-a imbogatit nimeni de pe urma chihlimbarului aici. Daca reusea vreunul sa vanda o bucata mai sanatoasa, bea banii dupa aia la carciuma”. Nea Gheorghe rememoreaza cu zambetul pe buze naivitatea consatenilor sai. Odinioara, chihlimbarul era la mare pret in Colti.
“In 74, patru grame de chihlimbar valorau cat un gram de aur”, ne confirma nea Gheorghe. Acum, din pasiunea barbatului au ramas sapte seturi de bijuterii din “Piatra Soarelui” – cercei, coliere si bratari pentru cele sapte femei din familia lui Gheorghe Cristian. Nepoata Monica va primi setul ei de bijuterii, ca dar de nunta, pe la mijlocul lunii iulie.