- Tot 12 ani de închisoare au cerut procurorii și în cazul celor doi oameni care au montat și aprins artificiile din seara tragediei – Zaharia Viorel și Moise Marian.
- În cazul patroanei firmei de artificii, Daniela Niță, acuzată că ar fi distrus probe esențiale în anchetă, procurorii au cerut 14 ani de închisoare.
- Miercuri au fost depuse concluziile pe fond în dosarul în care au fost trimişi în judecată cei trei patroni de la Colectiv, patronii firmei de artificii şi cei doi pirotehnişti care au montat în club jerbele ce au declanşat incendiul în urma căruia au decedat 64 de oameni, iar aproape 200 au fost răniţi.
UPDATE – ora 00.10: Ce au declarat patronii clubului în fața instanței:
Paul Gangea: Regret cele întâmplate, această tragedie m-a afectat pe viață. Mă consider nevinovat, pentru că nu am știut să fac mai mult. Dacă aș fi știut, aș fi oprit imediat activitatea clubului. Autoritățile statului m-au asigurat că respect legea, același stat care acum cere condamnarea mea.
Alin Anastasescu: Vreau să-mi exprim regretul enorm pentru ce s-a întâmplat.
Mincu Costin: Din momentul tragediei, am avut un singur scop, să fac totul pentru aflarea adevărului. Societatea era autorizată să funcționeze. ISU, prin ofițerii săi, ne-a permis să funcționăm. Să accept că neconformitățile spațiului ar sta în atribuția mea ar fi să accept că statul român nu există. Azi, în sala în care sunt judecat, ușa din stânga, semnalizată cu “exit”, este blocată!
La rândul său, Daniela Niță, patroana firmei de artificii, a afirmat în fața instanței că „încă are dubii în privința produsului care a produs această tragedie”.
Daniela Niță: „Dacă ar fi luat foc de la scântei, ar fi putut atinge muchia buretelui, nu mijlocul buretelui. Mă întreb, ce acceleratori au fost în încăpere și de ce arsurile victimelor seamănă cu cele produse de război. De la artificii nu se putea produce o asemenea tragedie”.
UPDATE – ora 21:39: Avocatul lui Gancea invocă și el instanței contractul de închiriere al clubului încheiat între SC Colectiv și SC Digidream și spune că în acel contract nu se preciza nimic despre spectacolul pirotehnic.
Patronii din Colectiv nu au știut nimic despre montarea artificiilor sau despre show-ul pirotehnic, susține avocatul.
UPDATE – ora 21:21: Și pentru Mincu se solicită instanței achitarea.
UPDATE – ora 21:07: Avocatul lui Mincu susține, în față instanței, că „orice am spus și oricum ne-am aparat, apărările au fost întoarse, într-un fel, împotriva noastră”.
El spune că există o dispoziție afișată la vedere în club, în care se preciza că era interzis să se folosească în local artificiile sau flacără deschisă.
„Parchetul ar fi trebuit să vină cu probe că s-a permis folosirea artificiilor în acea seară”, spune avocatul.
UPDATE – ora 20:25: Al treilea avocat al lui Anastasescu cere instanței ca „la calcularea daunelor să se țină cont și de cauze”, referindu-se la „infecțiile nosocomiale care, în unele cazuri, au dus chiar la amputarea unor degete” ale celor răniți în incendiu.
UPDATE – ora 20:10: Al doilea avocat al lui Anastasescu susține, în pledoaria sa, că nu poate fi considerat clientul său coautor la ucidere din culpă, pentru că el nici măcar nu a fost în club la momentul tragediei. El cere ca judecătorul să decidă întoarcerea dosarului la camera preliminară.
UPDATE – ora 19:20: „Clubul Colectiv nu a promovat acel concert. Să vă spun de ce: n-aveau niciun interes. E adevărat, cei din formație rezervaseră clubul Colectiv, dar erau în ample discuții să țină acel concert în Silver Church”, spune avocata lui Anastasescu.
UPDATE – ora 18:55: „Exista un contract de locațiune încheiat între SC Colectiv și SC Digidream, organizatorul spectacolului. Acel contract e semnat de Alexandru Pascu”, spune avocata lui Anastasescu.
„Faptele au fost comise de organizatorii evenimentului artistic. Sunt fapte din culpă, nu acuzăm”, a mai spus avocata.
UPDATE – ora 18:35: Avocata lui Anastasescu solicită instanței achitarea lui sau încetarea procesului penal. „Faptele nu sunt prevazute de legea penală ca infracțiuni”, spune avocata.
UPDATE – ora 17.50: Ședința a fost suspendată până la ora 18:00. La reluarea ei, vor lua cuvântul avocații apărării și cei șapte inculpați.
UPDATE – ora 17.05: Avocații părților civile depun concluzii, declarând că sunt de acord cu reprezentantul Ministerului Public și precizând, încă o dată, cuantumul daunelor cerute de clienții lor.
UPDATE – ora 16.45: Procurorul de caz a menționat pedepsele pe care le cere în cazul inculpaților:
- 12 ani și 10 luni pentru patronii Colectiv (Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu);
- 14 ani si 6 luni pentru Niță Daniela (patroana societății Golden Fireworks Idea, firma care a montat artificiile în Club Colectiv);
- 12 ani și 10 luni pirotehniștii Zaharia Viorel și Moise Marian;
- 5 ani pentru Niță Cristian, directorul firmei de artificii.
În susținerea acestor cereri de pedepse, procurorul a precizat că „faptele au fost săvârșite cu nonsalanță și lejeritate. Inculpații au afișat un comportament sfidător, deși au declarat că regretă faptele”.
UPDATE – ora 15.50: Procurorul spune ca inculpații Moise și Zaharia (pirotehniști) „aveau posibilitatea sa refuze montarea jerbelor de artificii în Colectiv”.
UPDATE – ora 15.15: Procurorul a citit stenograma unei discuții interceptate în care patroana firmei de artificii îi spunea altei persoane că vrea să ducă 10.000 de candele la unul din mitingurile ce au fost în zilele de după tragedie.
Acele candele urmau să fie aprinse din partea firmei de artificii. „Să fie așa, un gest de tipul „suntem alături de familiile îndoliate”, dar vezi și tu ce prețuri sunt la candele”, spunea Niță Daniela (patroana societății Golden Fireworks Idea).
UPDATE – ora 14.30: „În Colectiv au existat două căi de evacuare. Una era către clubul Salsa, neutilizabilă. Acea ușă era închisă cu tijă metalică, lanțuri și lacăte”, acuză procororul.
UPDATE – ora 14.25: În spațiul unde era clubul Colectiv a funcționat, în anii 90, o sală de prese (vulcanizare pentru încălțăminte) și apoi, o tipografie.
Procurorul spune că cei trei patroni au schimbat destinația spațiului fără a avea certificat de urbanism sau autorizație de construire. Procurorul a mai spus că patronii de la Colectiv „au dat dovadă de o indolentă vecină cu intenția”.
UPDATE – ora 14.05: În acuzarea patronilor, procurorul citează din declarația persoanei care le-a vândut buretele aplicat pe tavan și care spune că Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu (patronii Clubului Colectiv) au ales varianta cea mai ieftină, de 9,9 lei/mp fără TVA, buretele nefiind ignifugat.
UPDATE – ora 13.35: Procesul a început cu o întârziere de 45 de minute, timp în care toată sala a așteptat sosirea judecătorului.
După ce grefiera a făcut prezența, procurorul de ședință a început să citească sinteza concluziilor parchetului.
Procuroarea poarta un guler cervical și a cerut permisiunea instanței să facă pledoaria stând pe scaun.
Patronii clubului Colectiv, Anastasescu Alin, Gancea Cătălin şi Mincu Costin au fost trimişi în judecată în aprilie 2016, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ambele în formă agravată.
Ei sunt acuzaţi, conform rechizitoriului, că, „în calitate de administratori ai clubului SC Colectiv Club SRL, au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului”, „în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara zilei de 30.10.2015 şi morţii a 64 de persoane”.
Cei trei patroni de la Colectiv mai sunt acuzaţi şi că nu au luat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă, măsurile pentru evacuarea personalului şi ale clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire, suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, dar şi că nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice în cadrul clubului, la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC CLUB COLECTIV SRL şi SC DIGIDREAM MULTIMEDIA SRL.
Acuzații grave pentru patronii firmei de artificii
În acelaşi dosar, Niţă Daniela, patroana firmei de artificii S.C. Golden Ideas Fireworks Artists S.R.L., a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ambele în formă agravată, dar şi a infracţiunii de de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
În plus, Niţă Daniela este acuzată că a comis, împreună cu fratele ei, Niţă Cristian, director al firmei de artificii, trimis şi el în judecată, infracţiunea de favorizarea făptuitorului, dar şi pe cea de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri.
Zaharia Viorel, unul din cei doi pirotehnişti care au montat artificiile din Colectiv, este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ambele în formă agravată, dar şi de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Moise Marian, pirotehnistul care a adus, a montat şi a aprins artificiile din Colectiv, a fost trimis în judecată mai târziu, iar dosarul lui a fost reunit apoi cu dosarul mare. Moise este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ambele în formă agravată, şi de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Pentru toţi inculpaţii acuzaţi de ucidere din culpă, trimiterea în judecată s-a făcut în baza art.192 alin.2 şi 3 din Codul penal, care prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi jumătate.
Dacă instanţa îi va condamna, la pedeapsa cea mai grea se va adăuga, pentru fiecare dintre ei, un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.
Pentru vătămarea corporală din culpă a mai multor persoane, în formă agravată, art.196 alin.3 şi 4 din Codul penal prevede pedeapsa cu închisoarea de la 8 luni la 4 ani sau amenda.