Potrivit rezultatelor studiului realizat la Universitatea din Innsbruck, amatorii de gust amar ar fi mai înclinați decât cei care preferă gusturile dulce, sărat sau acru spre sadism, machiavelism, narcisism și psihopatie. Tot printre ei s-ar afla mai des egoiști, vanitoși și oameni cărora le place să îi vadă suferind pe semenii lor.
Studiul s-a desfășurat pe un eșantion de persoane (bărbați și femei), cărora le-au fost oferite produse cu diferite gusturi (dulce, sărat, acru sau amar). Cercetătorii le-au cerut să stabilească o ierarhie a preferințelor, supunându-le apoi unui chestionar de personalitate.
Rezultatele au arătat că atracția naturală pentru gustul amar se manifestă cel mai des la persoane cu tendințe sadice, machiavelice, narcisiste și psihopate. La fel ca la plante, al căror grad de amăreală indică nivelul de toxicitate, gustul amar ar corespunde la om unei nevoi de a se pune în pericol, a căutării de senzații tari. Cu cât voluntarii erau mai amabili, blânzi și cooperanți, cu atât erau mai puțin atrași de acest gust.