Potrivit studiului publicat de descopera.ro, un conflict, chiar şi unul limitat, cu arme nucleare între New Delhi şi Islamabad ar provoca haos şi ar distruge recoltele, pieţele alimentare mondiale, accentuând criza. Medicii Lumii pentru Prevenirea Războiului Nuclear (IPPNW), organizaţie laureată a premiului Nobel pentru Pace în 1985, şi organizaţia afiliată din Statele Unite, Medicii pentru Responsabilitate Socială, au realizat o primă versiune a acestui studiu în aprilie 2012. Atunci, concluziile au prezis moartea unui miliard de persoane din cauza foametei care ar rezulta unui război nuclear.
În a doua versiune a studiului, cele două organizaţii afirmă că au subestimat consecinţele unui astfel de război asupra populaţiei din China, care s-ar confrunta cu o gravă criză alimentară. „Un miliard de decese din lumea în curs de dezvoltare este în mod evident o catastrofă fără echivalent în istoria omenirii. Însă, dacă adaugăm posibilitatea ca 1,3 miliarde de persoane din China să fie şi ele expuse, vom ajunge într-un punct care înseamnă în mod clar sfârşitul civilizaţiei”, apreciază Ira Helfand, autorul studiului.
Studiul s-a axat pe India şi Pakistan ca urmare a tensiunilor dintre cele două puteri nucleare, care au purtat trei războaie începând din 1947, anul în care au devenit independente. Însă, autorul studiului a subliniat că orice confruntare nucleară ar avea consecinţe similare.
Citeşte şi: „Astăzi se împlinesc 68 de ani de la lansarea primei BOMBE ATOMICE! Ştii povestea omului care a supravieţuit bombelor de la Hiroshima şi Nagasaki?”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro