„Serviciile speciale ruse, atât civile cât și militare, au planuri operative de influențare a campaniei prezidențiale” din Polonia și „există deja planuri organizate pentru lansarea de provocări și de campanii de destabilizare a procesului electoral”, a transmis ministrul polonez pentru afaceri digitale, Krzysztof Gawkowski, într-o conferință de presă.
Gawkowski, care deține și funcția de vicepremier, a prezentat acum două săptămâni un proiect de lege despre care a spus că este menit să combată conținuturile ilegale pe internet și care va permite blocarea acestora fără o decizie judiciară.
Acest proiect a fost criticat imediat de partidul conservator Lege și Justiție (PiS), care a ajuns în opoziție în octombrie 2023 după opt ani de guvernare în Polonia. Potrivit PiS, inițiativa anunțată de ministrul Gawkowski face parte dintr-un efort al actualului Guvern liberal al Poloniei de a reduce la tăcere vocile critice prin cenzurarea internetului.
Cât timp a condus Polonia, PiS s-a aflat într-un conflict permanent cu Comisia Europeană din cauza politicilor sale considerate a fi împotriva statului de drept. De atunci, între actuala și fosta putere de la Varșovia se dă o luptă politică ce are ca principale mize justiția și presa.
Guvernul liberalului Donald Tusk are o coabitare dificilă cu președintele conservator Andrzej Duda, iar coaliția guvernamentală caută să obțină puterea deplină prin câștigarea alegerilor prezidențiale la care candidează cu primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski.
Potrivit ministrului polonez pentru afaceri digitale, „Umbrela Electorală” se adresează populației într-un demers de conștientizare asupra știrilor false și va căuta să implice influenceri pe rețelele de socializare pentru a contracara dezinformarea pe parcursul întregului proces electoral ce va culmina cu scrutinul prezidențial, programat pe 18 mai. Un al doilea tur este prevăzut pentru 1 iunie, în caz de necesitate.
Programul include și lansarea website-ului guvernamental safewybory.pl (adică alegeri sigure), care le va oferi utilizatorilor scanări gratuite de securitate pentru calculatoarele acestora și îi va informa despre nivelul de securitate al parolelor.
Krzysztof Gawkowski a spus recent că autoritățile poloneze au „identificat grupuri având legături cu serviciile ruse de informații ce răspândesc dezinformări și recrutează persoane pentru a submina coeziunea politică” a Poloniei.
Potrivit acestuia, Rusia caută să recruteze pe „dark net” cetățeni polonezi dispuși să influențeze din interiorul Poloniei campania electorală, oferindu-le 3.000-4.000 de euro pentru a răspândi conținuturi cu dezinformări.
Programul „Umbrela Electorală” va oferi de asemenea consultanță de securitate cibernetică administratorilor de website-uri. Același program mai cuprinde și o campanie de informare publică pentru care a fost alocat un buget de un milion de euro, transmite EFE.
Polonia semnalează de mai mult timp că rolul său ca centru pentru livrările de armament către Ucraina a făcut din ea o țintă pentru spionii ruși și belaruși, precum și pentru acte de sabotaj. În pofida evidențelor, autoritățile de la Minsk și Moscova au negat mereu că s-ar fi aflat în spatele actelor de sabotaj. În urmă cu câteva zile, autoritățile de la Varșovia au identificat o unitate cibernetică specială din Rusia care acționa în scopul influențării alegerilor prezidențiale.
În decembrie, România a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie din cauza încălcării legislației electorale și vicierii procesului electoral pe fondul unor suspiciuni de amestec din partea Rusiei, care a susținut și în acest caz că nu s-a implicat.