În primul rând, trebuie să te ocupi de “igiena” casei.
Prevenţia în camere…
Aeriseşte toate camerele, dimineaţa şi seara, minimum 10-15 minute.
Dacă plouă, lasă operaţiunea pentru momentul când cerul se mai înseninează şi cantitatea de apă din atmosferă s-a redus.
Profită de zilele cu aer cald şi uscat, ca să ţii ferestrele deschise chiar şi ore în şir.
…în baie şi în bucătărie
Sunt zone cu maximă producţie de umezeală, aşa că merită o atenţie aparte: aeriseşte-le foarte bine, după fiecare duş şi după fiecare ”sesiune de gătit” (chiar şi dacă ai o hotă performantă); curăţă cu detergenţi speciali, în funcţie de suprafaţa pereţilor (faianţă, vopsea etc.), stropii de săpun, şampon sau grăsime alimentară – dacă rămân pe pereţi, devin “mediul de cultură” ideal pentru sporii de mucegai.
Iată şi un truc: mai lasă lumina aprinsă câteva minute în baie, după ce ai ieşit de la duş – după cum ai învăţat la şcoală, mucegaiul prosperă pe întuneric.
Foloseşte un covoraş de baie din plastic, fiindcă apa se scurge imediat de pe el, pe când în covoraşele textile se îmbibă şi se usucă greu.
Totuşi, pereţii «au înflorit»?
Ghinion: mucegaiul a început să “înflorească” pe pereţi! Nu te grăbi să-i ştergi cu laveta uscată, vei împrăştia sporii în toată casa. Pulverizează, mai întâi, un spray antimucegai pe bază de clor (îl cumperi din magazinele specializate, ţinând cont de suprafaţa pe care o vei trata – humă, vopsea lavabilă, ceramică); lasă- l să acţioneze câteva minute (ai instrucţiuni pe eticheta produsului). Aeriseşte bine camera. La nevoie, poţi înlocui spray-ul cu o soluţie “făcută în casă”: bicarbonat de sodiu (două pliculeţe) dizolvat într-un litru de apă sau oţet şi apă în părţi egale.
Dacă ai în plan o mică renovare acum, până când nu dă frigul, cere-i zugravului să folosească o vopsea antimucegai; datorită unor aditivi speciali, incluşi în “reţeta” ei, vopseaua va bloca un timp umezeala. Dar, din păcate, mucegaiul va reapărea din nou, dacă nu se reduce nivelul de umiditate la limitele normale, respectiv sub 60-70%.
Există în comerţ şi o gamă largă de dezumidificatoare, de la cel mai simplu la foarte complex, preţurile variind pe măsura complexităţii.
Cea mai simplă variantă este dezumidificatorul “dotat” cu pastile (tablete) pe baza cristalelor active de clorură de calciu şi care absorb excesul de umiditate; tabletele se dizolvă, în timp, şi trebuie înlocuite; numărul tabletelor folosite concomitent şi frecvenţa înlocuirii lor depind de suprafaţa fiecărei încăperi (în medie, o tabletă funcţionează în încăperi de maximum 20 mp, timp de o lună).

 
 

Urmărește-ne pe Google News