Pe lista procurorilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) se află unele dintre cele mai cunoscute cadre didactice de la UMF Iaşi: prof. Grigore Tinică, fondatorul Clinicii de Chirurgie Vasculară şi managerul Institutului de Boli Cardio Vasculare, prof. Vasile Astărăstoae, fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, prof. Dragoş Pieptu, fost rector, prof. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină Generală, Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, prof. Adrian Covic, prorector şi preşedintele Societăţii Române de Nefrologie sau Paul Botez, şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Recuperare din Iaşi.

Norina Forna este decan de 12 ani şi nimeni nu are curaj să o schimbe

După scandalurile care au pătat imaginea universităţii, cadrele didactice au decis la finalul lunii ianuarie să schimbe totul din temelii. Astfel, şi-au ales un nou rector, în persoana prof. Viorel Scripcaru, chirurg renumit la nivel european, şeful Clinicii de Chirurgie Oncologică din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iaşi. În prezent, bătălia din UMF Iaşi se duce pentru schimbarea decanilor de la cele patru facultăţi din cadrul universităţii.

Lucrurile sunt foarte complicate la Facultatea de Medicină Dentară. Majoritatea cadrelor universitare se tem de influenţa şi legăturile pe care le are prof. Norina Forna la Direcţia Naţională Anticorupţie. Mulţi dintre cei trecuţi pe lista neagră a procurorilor anticorupţie o suspectează pe Norina Forna că se află în spatele acestor dosare, scopul fiind acela de a nu fi alungată din funcţiile de conducere pe care le deţine. Aceste suspiciuni au început să fie tot mai evidente înainte de alegerile pentru funcţia de rector. Norina Forna a candidat pentru această funcţie cu cele mai mari şanse de a câştiga. Doi dintre principalii contracandidaţi s-au ales cu dosare penale la DNA Iaşi şi au fost scoşi din joc după ce şi-au anunţat intenţia de a candida.

Este vorba de Doina Azoicăi, decanul de la Medicină şi Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. De exemplu, Doina Azoicăi a fost trimisă în judecată pentru luare de mită pe motiv că a primit o tavă şi un ceainic de la părinţii unui student marocan. Cu toate acestea, prof. Viorel Scripcaru a câştigat alegerile pentru funcţia de rector la limită, deşi era cotat cu şansa a doua. Nici Viorel Scripcaru n-a scăpat de anchetele procurorilor de la DNA, însă, împotriva lui nu a fost începută urmărirea penală. Chiar în ziua în care şi-a anunţat candidatura pentru funţia de rector, jurista maternităţii Elena Doamna din Iaşi, Daniela Bura, i-a făcut plângere penală pentru abuz în serviciu pentru că ar fi participat la trucarea unui concurs pentru postul de manager al unităţii medicale menţionate. “Binînţeles că această plângere a apărut în momentul în care mi-am anunţat candidatura pentru funcţia de rector. Poate fi interpretată ca o replică la acţiunea mea”, a declarat rectorul Viorel Scripcaru.

Soţia unui ofiţer DNA lucrează ca secretară la Forna

Legăturile Norinei Forna cu DNA au fost ofializate în momentul în care a fost arestat prefectul de Iaşi Radu Prisăcaru, în anul 2006. În prezent, acesta se află în spatele gratiilor pentru a executa o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru că i-ar fi cerut mită Norinei Forna. Prefectul ar fi cerut mită trei hectare de teren pentru a-i semna acesteia retrocedarea unei suprafeţe de 16 hectare de teren în apropierea municipiului Iaşi. Problema reală din acel dosar nu vizează denunţarea unei fapte de corupţie şi faptul că l-a implicat în poveste şi pe avocatul său de familie, Toni Baltag. Soţia acestuia lucra la cabinetul stomatologic al Norinei Forna şi erau prieteni foarte buni. L-a trimis pe acesta să discute despre şpagă fără să-i spună nimic despre denunţ şi despre faptul că povestea era urmărită de anchetatori. Astfel, avocatul, executând ordinele clientei sale, a ajuns să fie condamnat şi el la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitare la dare de mită.

Ulterior, din anul 2012, Norina Forna a angajat-o pe Maricica Ursachi în două asociaţii medicale pe care le conduce aceasta, respectiv Asociaţia Societatea Română de Reabilitare Orală şi Asociaţia Dentară Română pentru Educaţie, cu un salariu de aproape o mie de euro lunar. Nici acest lucru n-ar părea ceva exagerat, dacă de anchetele realizate împotriva adversarilor Norinei Forna nu s-ar fi ocupat comisarul Ionel Ursachi, de la DNA Iaşi. De exemplu, biroul prof. Doina Azoicăi, a fost percheziţionat de comisarul Ionel Ursachi după ce aceasta şi-a anunţat intenţia de a candida la funcţia de rector al UMF Iaşi.”Care este explicaţia pentru care la toate percheziţiile de la UMF Iaşi a participat domnul comisar Ursachi, soţul secretarei doamnei Forna? Care este explicaţia pentru care cinci dintre contracandidaţii la funcţia de rector s-au ales cu dosare penale după ce şi-au anunţat intenţia de candida împotriva doamnei Forna? Domnul rector Viorel Scripcaru a avut noroc că şi-a anunţat candidatura pe ultima sută de metri şi n-a mai fost timp pentru anchete spectaculoase, televizate. Oricum s-a ales şi el cu plângere penală când şi-a anunţat candidatura”, a explicat un profesor de la UMF Iaşi. Deşi toată lumea o acuză pe la colţuri că îi ţine sub teroare pe toţi şi că oricând s-ar putea trezi cu dosare penale, nimeni nu are curajul să iasă public să susţină aceste lucruri cu subiect şi predicat.

Norina Forna a declarat, legat de acest subiect că tot ceea ce se spune sunt lucruri deviaţioniste: „Eu nu aş fi ajuns la CEDO ca să-mi apăr drepturile dacă aş fi avut în spate SRI si DNA. Tot ceea ce se spune sunt nişte lucruri deviaţioniste şi mizerii specifice ca întotdeauna în pragul unor alegeri. Chiar vă rog frumos să scrieţi aşa cum vă transmit”, a declarat prof. Norina Forna.

 
 

Urmărește-ne pe Google News