Este ca și cum ai pune un plasture pe o rană de glonț, dar este una dintre modalitățile de a lupta cu războiul care insuflă un sentiment de neputință în întreaga națiune (circa 5,2 milioane de locuitori).

„Foarte cumpătat, foarte drăguț” sau „buget redus”, acestea sunt câteva dintre „recenziile” despre exploziile sonice cauzate de avioanele israeliene de luptă care au spart bariera sunetului în Liban.

„Și-au pierdut pasiunea”, a spus un utilizator din Beirut despre un boom sonic pe care l-a auzit luni, 26 august.

„Sunetul vânturilor soțului meu este mai puternic decât boomul sonic de astăzi”

Unii oameni au descris cele mai recente explozii sonice ca fiind „foarte cumpătate, foarte drăguțe”.

„Geamurile nici măcar nu s-au cutremurat, pur și simplu groaznic”, a scris, ironic, un alt comentator, adăugând un rating de 1 din 10.

Un utilizator din Beirut a spus: „Sunetul vânturilor soțului meu este mai puternic decât boomul sonic de astăzi”.

În Liban, o mică țară din Orientul Mijlociu unde oamenii au fost expuși la război, strămutare și sărăcie extremă de ani întregi, umorul negru este adesea folosit ca mecanism de apărare generațional.

Pentru mulți, aceasta este și o oportunitate de a ridiculiza încercările Israelului de a insufla frică oamenilor.

Recenziile au venit din Beirut, Baalbek, Muntele Liban și sudul țării, care a cunoscut cele mai grave lupte cu forțele israeliene, din octombrie 2023 încoace.

Jidarsot, numele site-ului, se traduce prin „explozie sonică”.

Sylvain Perdigon, un antropolog din Beirut, a scris pe X că „în Liban, cineva a creat un site web unde poți evalua exploziile sonice aproape zilnice ale avioanelor de război israeliene deasupra noastră ca și cum ar fi lenjerie intimă pe care ai cumpărat-o de pe Amazon sau salata pe care tocmai ai mâncat-o pe Yelp”.

Site-ul a fost creat în timp ce Israelul a lansat, duminica trecută, cele mai intense lupte aeriene din Liban, lovind 40 de baze Hezbollah, în ceea ce a descris ca fiind „un act de autoapărare”.

Armata israeliană a acuzat grupul islamist susținut de Iran că „se pregătește să lanseze rachete și rachete spre teritoriul israelian”.

Hezbollah a răspuns câteva ore mai târziu, desfășurând un număr mare de drone și rachete ca răspuns la uciderea comandantului său, Fuad Shukr, într-o suburbie din Beirut, luna trecută.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News