Ionescu Mihail si Agrapinei Gabriela, Bucuresti: Carei institutii ma pot adresa pentru a reclama incalcarea si nerespectarea atributiilor administrative de catre primarul comunei?
Potrivit art. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 29/1990, orice persoana fizica sau juridica, daca se considera vatamata in drepturile sale, recunoscute de lege, printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autoritati administrative de a-i rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege, se poate adresa instantei judecatoresti competente pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins si repararea pagubei ce i-a fost cauzata.
Inainte de a se adresa instantei, petitionarul trebuie sa se adreseze mai intai organului administrativ care a emis sau care trebuia sa emita actul, aceasta institutie fiind obligata sa raspunda in termen de 30 de zile.
Intelegem din datele prezentate de dv. in scrisoare ca ati sesizat deja primaria comunei, prin mai multe adrese, cu privire la situatia creata de respectivul vecin, care, in mod abuziv a blocat un drum satesc, impiedicand in acest fel si accesul dv. pe terenul proprietate personala, dar si folosinta fantanii publice a satului. Intelegem, de asemenea, ca ati sesizat si Prefectura jud. Botosani care, in mod justificat si-a declinat competenta catre primaria comunei.
In cazul dv., incidente devin prevederile art. 2 din Legea nr. 29/1990, astfel incat refuzul nejustificat de rezolvare a cererii si faptul de a nu raspunde petitionarului in termen de 30 de zile de la inregistrarea cererii respective, va da dreptul (recunoscut de lege) de a va adresa instantelor judecatoresti pentru solutionarea litigiului. Competenta pentru judecarea actiunii de contencios administrativ revine tribunalului in a carui raza teritoriala isi are domiciliul reclamantul, ori la instanta in raza careia se afla sediul autoritatii administrative.
Restituirea unui teren.
Campeanu Gheorghe, Bucuresti: Cum pot beneficia de drepturile ce mi se cuvin asupra unui teren mostenit de la parinti, teren preluat de stat si aflat in prezent in folosinta unei intreprinderi?
Din cele prezentate in scrisoare, deducem ca o restituire in natura, pe acelasi amplasament a terenului ce v-a fost preluat de catre stat, este greu de realizat, intrucat acesta se afla in incinta unei intreprinderi. In cazul in care exista lucrari ce ocupa numai partial suprafata de teren expropriata, puteti solicita restituirea in natura a partii de teren ramasa libera, iar pentru cea ocupata de constructii noi, masurile reparatorii se vor stabili prin echivalent.
Astfel, in calitate de persoana indreptatita, va puteti adresa cu o notificare persoanei juridice detinatoare a imobilului, solicitand restituirea in natura, totala sau partiala, a terenului, ori masuri reparatorii prin echivalent. In situatia in care optati pentru despagubiri banesti, notificarea prin care solicitati acordarea acestor despagubiri va fi adresata prefecturii in a carei raza teritoriala se afla sau s-a aflat terenul preluat de stat.
Notificarea va fi comunicata prin executorul judecatoresc de pe langa judecatoria in a carei circumscriptie teritoriala se afla imobilul solicitat ori in a carei raza teritoriala isi are sediul persoana juridica detinatoare a imobilului. Notificarea trebuie sa cuprinda denumirea si adresa persoanei notificate, elementele de identificare a persoanei indreptatite, a bunului a carui restituire este solicitata, inclusiv acte doveditoare a dreptului de proprietate, acte care atesta calitatea de mostenitor, precum si valoarea estimata a bunului solicitat.