Pe 25 mai, familiei i s-a comunicat că Vitold a murit. Rudele au primit acasă trupul neînsuflețit al activistului și li s-a spus că un infarct a fost cauza decesului, relatează Digi24, care citează Radio Europa Liberă.

Soția lui Așurak a declarat însă presei, la începutul săptămânii, că soțul ei nu avea probleme cardiace.

Vitold a fost înmormântat miercuri, 26 mai.

„Doar gura îi era vizibilă”

Jurnalistul Volha Bykouskaya, prieten de familie al activistului, a declarat presei că Așurak era înfășurat în bandaje din vârful capului până la nas, și „doar gura îi era vizibilă”.

Familia Așurak a refuzat să vorbească cu jurnaliștii despre starea în care se afla trupul activistului când a fost adus acasă și a spus, înainte de înmormântare, că nu vrea să solicite o a doua autopsie, mai scrie Digi 24.

Autoritățile din Belarus au publicat o filmare în care susțin că este Așurak. În imagini se vede un bărbat care se prăbușește de două ori în celula sa. Gărzile sunt văzute aplicând un bandaj pe capul prizonierului, după prima cădere.

Reprezentanții închisorii susțin că activistul „și-a spart capul, dar nu s-a plâns de sănătatea sa și a refuzat să fie tratat și internat”.

Așurak a fost membru în partidul de opoziție Frontul Popular din Belarus și coordonator al mișcării Pentru Libertate. După alegerile din 9 august, el a luat parte activ la valul de proteste din țară.

Potrivit grupurilor pentru apărarea drepturilor omului, Vitold era unul dintre cei 400 de deținuți politici închiși în urma alegerilor prezidențiale.

De duminică, 23 mai, și activistul Roman Protasevici, fost jurnalist și critic al lui Lukașenko, se află la închisoare în Belarus, după ce regimul de la Minsk a deturnat un avion pentru a-l aresta.

Miercuri, 26 mai, în chiar ziua înmormântării lui Vitold Așurak, tatăl lui Roman Protasevici a descris modul în care torturează autoritățile din Belarus deținuții politici, iar mama lui a lansat un apel disperat către comunitatea internațională: „Vă implor, salvați-l! O să-l omoare”.

Liderii UE au adoptat sancțiuni drastice împotriva Belarusului după reținerea lui Protasevici și au cerut Organizației Internaționale a Aviației Civile să deschidă de urgență o anchetă asupra acestui „incident fără precedent și inacceptabil”.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News