de Laura Ștefănuț și Răzvan Luțac
„De ce ar face oamenii alte crime, nu știu”, a mărturisit pentru Correctiv un investigator de taxe britanic. Se referă la faptul că sunt scheme de fraudă cu TVA simple și extrem de profitabile, în timp ce statele nu le investighează corespunzător.

Așa că în loc ca banii să meargă la construirea de spitale, școli și infrastructură, se duc în conturile unor băieți deștepți (sau fete) care trăiesc într-un lux greu de imaginat.

Paguba: 40 de milioane de euro, a stabilit instanța. 60 – au susținut procurorii

Tribunalul a stabilit paguba creată de Amir Baha (pseudonim) la 40 de milioane de euro, în timp ce Procuratura a estimat-o la 60 de milioane, iar surse din anturajul băiatului – la peste 100 de milioane.

La un salariu de 500 de euro pe lună, ar trebui să lucrați peste 16.000 de ani ca să obțineți o avere de 100 de milioane.

Amir a lucrat mai puțin de 10 ani.

Amir este unul dintre cei șase frați ai unei familii modeste din Afganistan. Mama lui a fugit de soțul alcoolic care o bătea și s-a stabilit în Germania, la o rudă. Bărbatul violent i-a găsit, i-a hărțuit și chiar torturat ani la rând. Pe Baha l-a răpit ca să ajungă la soție, apoi a aruncat cu apă clocotită peste ei. Mama și copiii se străduiau să scape de bărbat, dar nu aveau încredere în autorități, așa că tot schimbau orașele.

În încercarea de a face bani pentru a-și întreține familia, Amir s-a implicat în fraude de la 14 ani. Un puști isteț, care a prins rapid mai multe limbi străine și avea o pasiune pentru IT, s-a aventurat în lansarea unui site care vindea telefoane mobile. Și-a dat seama rapid de o schemă ca să evite plata TVA: schema „carusel”.

Cum a făcut un adolescent peste 40 de milioane de euro din frauda TVA. Libertatea este partener în investigația jurnalistică transfrontalieră “Marele Furt”

Cum funcționează schema?

Dacă un comerciant german cumpără marfă de la un comerciant din România, nu plătește TVA. Dar când vinde mai departe în Germania, trebuie să plătească TVA de 19%, însă nu face asta (și dispare până când autoritățile realizează furtul). Imediat, trece marfa prin mai multe companii și în final o vinde înapoi către România, cerând rambursarea TVA de la statul german (deși nu o plătise).

Acest Monopoly din viața reală, cu colectarea unor sume semnificative, se face recurent, ca în joc și ca într-un carusel.

Problema este că autoritățile rambursează TVA fără verificări suplimentare și se așteaptă ca aceasta să fie plătită de comerciant în 90 de zile. În schema “carusel”, asta nu se întâmplă.

Cum a ajuns Amir să câștige sume colosale?

Cum a făcut un adolescent peste 40 de milioane de euro din frauda TVA. Libertatea este partener în investigația jurnalistică transfrontalieră “Marele Furt”

Amir făcea parte dintre infractorii care nici măcar nu tranzacționează marfă. Totul era pe fictiv, „pe hârtie”. Alte scheme pot implica state din afara Europei și chiar obiecte fizice, cum ar fi mașinile scumpe plimbate peste granițe.

După ce a vândut, importat și exportat fictiv telefoane, Amir a devenit milionar. Apoi, când avea doar 19 ani, a fost invitat să intre într-o rețea criminală care folosea schema „carusel” pe Certificate Verzi (de energie). Fără a intra în detalii, aceste certificate au dus la crearea unora dintre cele mai mari pagube financiare din Europa. „90% din comerțul cu certificate verzi din Europa a fost fraudulos”, a spus pentru Correctiv un fost investigator oficial de taxe din UK.

Din documentele din procesul lui Amir, obținute de Correctiv, reiese că el și cu bărbatul care l-a invitat în rețea au negociat în Las Vegas, unde au cheltuit între 100.000 și 200.000 de euro pe zi, cu cazare, distracție și femei. Erau sume nesemnificative pentru mafioții care făceau peste 3 milioane de euro pe zi din furtul TVA.

Condamnare de 5 ani și jumătate, 2 ani executați

În 2016, Amir a fost condamnat la 5 ani jumătate de închisoare. Autoritățile au recuperat 5 milioane de euro de la companiile controlate de băiat, deși pagubele au fost estimate de acestea la 40 de milioane, în vreme ce estimări mai realiste duc suma furată la peste 100 de milioane.

A stat în închisoare 2 ani și câteva luni. Autoritățile germane spun că nu mai știu ce s-a întâmplat cu el, dar jurnaliștii de la Correctiv l-au găsit pe Instagram. Se vede cu ochiul liber că duce în continuare o viață luxoasă și călătorește în cele mai scumpe locații de pe glob.

Există soluții pentru a stopa sau diminua astfel de fraude, cum ar fi o cotă unică de impozitare TVA la nivel de UE sau „taxarea inversă”, pe care am detaliat-o în articolul de ieri. Până atunci, contribuabilii din România și din Europa continuă să finanțeze viața de lux a unor infractori și chiar teroriști care vor să ne submineze societățile.

 

Correctiv, o redacție independentă din Germania, a inițiat investigația ”Marele furt din Europa”, coordonând 35 de parteneri media din 30 de state, din România redacția aleasă fiind Libertatea. 63 de jurnaliști au analizat 315.000 de documente confidențiale, printre care rechizitorii, interceptări și e-mailuri legate de fraude în domeniul TVA, în special pe schema ”carusel”. 


Citește și:

ISIS a folosit companii românești ca să-și finanțeze acțiunile! Libertatea e parte a unei investigații internaționale care arată cum banii plătitorilor de taxe finanțează grupări criminale

 

 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News